Politológ Baránek: Prezident opäť nepoužil v novoročnom prejave slovo korupcia

NETKY.SK • 2 Január 2016, 08:23 • 2 min
Politológ Baránek: Prezident opäť nepoužil v novoročnom prejave slovo korupcia

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska ani vo svojom druhom novoročnom prejave nepoužil slovo korupcia. Na margo dnešných slov hlavy štátu to uviedol politológ Ján Baránek. Vidí za tým snahu Kisku nejsť na hranu pri vzťahoch so súčasnou vládou. Prezident podľa Baránka ostro pomenoval situáciu v zdravotníctve, keď povedal, že podľa jednej z analýz zomrie na

slovakia

left justify in out

Slovensku na liečiteľné ochorenie o 3000 ľudí viac ako v Česku. Presné je z pohľadu politológa aj konštatovanie, že tu vládne svojvôľa, chaos, neprehľadné záujmy, klientelizmus a neporiadok. „S tým všetkým sa dá súhlasiť. Čo mi chýbalo je, že nepomenoval podstatu celého problému zdravotníctva, a to je korupcia,“ zhodnotil. „Už vlani som to kritizoval a zopakovalo sa to. Myslím, že nechce ísť na hranu vo vzťahoch s vládou,“ domnieva sa Baránek.

 

Podľa ďalšieho politológa Grigorija Mesežnikova bol prejav Kisku vyvážený a poukázal na najväčšie výzvy stojace pred spoločnosťou. „Nikto ho nemôže obviniť, žeby vstupoval do straníckej politiky,“ zhodnotil. „Priamo nekritizoval vládu, ale poukázal na to, že niektoré problémy sa neriešia, pretrvávajú,“ ocenil.

 

Situácia v zdravotníctve a školstve si naozaj žiada riešenie, zdôraznil prezident Inštitútu pre verejné otázky. „Apel na to, aby ľudia starostlivo zvážili význam týchto spoločenských problémov, je najdôležitejší z celého prejavu,“ doplnil Mesežnikov.

 

Politológ Juraj Marušiak si rovnako myslí, že Kiska sa snažil vyhýbať otvorenej konfrontácii s vládou. Za ťažiskové pasáže prejavu považuje hodnotenie situácie v zdravotníctve a školstve. „Sú to témy, ktoré v poslednom čase výrazne rezonovali a ľahko sa môže stať, že sa stanú predmetom súperenia politických strán pred parlamentnými voľbami,“ konštatoval.

 

„Druhá vec je, že prezident šiel dosť výrazne po povrchu,“ zhodnotil Marušiak. „To, že situácia v oboch rezortoch je taká, aká je, nie je záležitosť posledného roka, ani posledných štyroch – piatich rokov. Problém tu existuje najmenej dve desaťročia,“ uzavrel odborník z Ústavu politických vied SAV.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona