Politológ Baránek: Krok Maďariča a Abrhana smeruje ku kultivácii politiky

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 16:00 • 2 min
Politológ Baránek: Krok Maďariča a Abrhana smeruje ku kultivácii politiky

BRATISLAVA - Krok ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorý sa pod vplyvom prehry Roberta Fica (Smer-SD) v prezidentských voľbách rozhodol abdikovať na post podpredsedu Smeru-SD, je prejavom prevzatia zodpovednosti za volebný výsledok, keďže bol šéfom volebného tímu. Pre TASR to dnes uviedol politológ Ján Baránek s tým, že tento krok je od Maďariča postačujúci.

slovakia

left justify in out

"Je to aj gesto, ktoré do istej miery pomáha politickú kultúru kultivovať. Niečo podobné urobil aj Pavol Abrhan v KDH, ktorý sa tiež vzdal funkcie podpredsedu. Maďaričovo, ale aj Abrhanovo gesto by som dal do jedného balíka a môžem to len a len kvitovať," povedal Baránek. Zároveň zdôraznil, že Maďarič nenesie celú vinu na volebnom výsledku. "Je tam aj kandidát, ktorý bol neúspešný, na ňom je väčšia časť zodpovednosti," dodal.
     

Politológ Martin Klus číta Maďaričov krok ako potvrdenie toho, čo minister avizoval už v prvých povolebných diskusiách. "Zobral to na seba on, aby tak nemusel urobiť pán premiér. Do istej miery to bolo gesto, že v ťažkej chvíli stojí pri Robertovi Ficovi. Zodpovednosť by ale mali niesť viacerí, minimálne sa očakáva od premiéra, že by zaujal kritickejšie stanovisko," povedal.
     

Klus v tejto súvislosti pripomenul viaceré scenáre, o ktorých sa hovorilo. "Aj Fico sám nepriamo avizoval, že by mohol odísť z politiky, minimálne mal možno otvoriť túto tému, možno mal podať demisiu. Toto všetko sú štandardné kroky v demokraciách iného typu ako tá naša. Pán premiér akoby sa tváril, že prezidentské voľby ani neboli," dodal.
     

Maďarič sa vzdá svojej straníckej funkcie na najbližšom zasadnutí predsedníctva Smeru-SD. "Bolo to moje rozhodnutie, ktoré je v súlade s mojou predstavou o politickej kultúre," vyhlásil. Vo funkcii ministra kultúry ostáva.
     

Krok Maďariča súvisí s neúspechom jeho straníckeho šéfa Roberta Fica v marcových prezidentských voľbách. Maďarič viedol jeho volebný tím. Po voľbách vyhlásil, že nesie "veľkú zodpovednosť za volený výsledok" a vyvodzovanie zodpovednosti by malo smerovať k jeho osobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies