Politológ Baránek by privítal, keby sa odídenci vzdali mandátu

NETKY.SK • 12 December 2014, 15:23 • 2 min
Politológ Baránek by privítal, keby sa odídenci vzdali mandátu

BRATISLAVA - Poslanci, ktorí odišli zo strany, by mali poskytnúť mandát strane, za ktorú kandidovali, vyjadril sa politológ Ján Baránek pre agentúru SITA.

slovakia

left justify in out

"Nechcem povedať, že je to podvod na voličoch, ale je to nepoctivé," tvrdí Baránek. Podľa Baránka je odchod poslancov zo strán a ich ďalšie pôsobenie v parlamente večný problém. "Ja by som privítal, keby ten mandát zložili, ale nerobia nič nezákonné. My máme politickú kultúru takto nastavenú," dodal Baránek. Hoci na Slovensku občania v parlamentných voľbách volia strany, a nie osobnosti, podľa Ústavy Slovenskej republiky nemôže nikto donútiť poslancov odísť z Národnej rady SR. Aby sa tento problém vyriešil legislatívne, podľa Baránka by bolo treba zmeniť ústavu. "To by ale neprešlo," 

 

Dnes odišli z SDKÚ-DS ďalší traja poslanci - Jozef Mikuš, Eugen Jurzyca a Viliam Novotný. Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) navrhne, aby k vráteniu mandátov odídencov vyzvalo pondelkové prezídium SDKÚ-DS. „Ak niekto nechce pôsobiť v SDKÚ-DS, bolo by morálne, aby prenechal miesto ľuďom, ktorí chcú presadzovať idey strany,“ vysvetlil Kaník. Podľa Baránka však má Kaníkov návrh len deklaratívnu rovinu a nemyslí si, že poslanci sa mandátu vzdajú. SDKÚ-DS po odchode trojice poslancov zostávajú v NR SR len dvaja, predseda strany Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. Pred rokom v decembri opustila SDKÚ-DS trojica poslancov Lucia Žitňanská, ktorá je dnes v strane Most-Híd, Miroslav Beblavý, ktorý pôsobí v Sieti a Magda Vášáryová. Tento rok pred letom odišli z SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. V novembri zo strany vystúpil Martin Fedor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies