Politikom, funkcionárom aj sudcom sa majú opäť zmraziť platy

NETKY.SK • 10 Október 2014, 13:20 • 2 min
Politikom, funkcionárom aj sudcom sa majú opäť zmraziť platy

BRATISLAVA - Platy politikov a ďalších ústavných činiteľov by sa nemali valorizovať ani budúci rok. Opätovné zmrazenie miezd navrhuje v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov 19 poslancov vládneho Smeru-SD. Parlament sa bude právnou normou zaoberať už na októbrovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Poslancom, prezidentovi, členovi vlády, predsedovi a podpredsedovi kontrolného úradu a generálnemu prokurátorovi by tak mala aj v roku 2015 patriť mzda a paušálne náhrady na úrovni určenej ešte v roku 2011. Týka sa to aj odmien pre asistentov poslanca a výdavkov na prevádzku poslaneckej kancelárie. Platy by nemali rásť ani sudcom, majú ostať na úrovni roku 2012, zmrazená zostáva aj mzda verejnej ochrankyne práv.

 

Práve zmrazenie platov sudcov sa vlani stretlo s ich nevôľou. Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska upozorňovala, že sudcovia na rozdiel od poslancov nemôžu mať iné príjmy. "My sa pýtame, prečo sa neuplatní valorizácia, ak sú ekonomické parametre splnené, ako je nárast HDP. Sudca nemá a nemôže mať politické ambície a svoje práva môže uplatňovať len cez stavovskú organizáciu. Plat je jediným zdrojom nášho príjmu, poslanci sú napr. advokáti, majú firmy, preto je pre nás to porovnávanie s platom poslanca diskutabilné z hľadiska nezávislosti," vysvetlila s tým, že je tu riziko porušovania ústavnosti a judikatúry Ústavného súdu SR v súvislosti s nezávislosťou a platmi sudcov.

 

Poslanci Smeru-SD vypočítali, že zmrazenie platov bude znamenať úsporu na úrovni 14,1 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies