Politika zasiahla do archeológie, zastavili výskum Rakúšanov v Efeze

NETKY.SK • 6 September 2016, 09:16 • 2 min
Politika zasiahla do archeológie, zastavili výskum Rakúšanov v Efeze

ANKARA - Rakúski vedci musia pre tento rok ukončiť archeologické aktivity v oblasti antického gréckeho mesta Efez, ležiaceho na území dnešného Turecka. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesol dnes turecký denník Hürriyet s odvolaním sa na obsah listu ministerstva vnútra v Ankare zo sklonku augusta.

slovakia

left justify in out

V zdôvodnení rozhodnutia o pozastavení vykopávok v lokalite južne od mesta Izmir sa spomína pretrvávajúce politické napätie v bilaterálnych turecko-rakúskych vzťahoch.

 

Rakúsky archeologický ústav je v spomínanej lokalite aktívny už viac ako storočie. Antické mesto v tureckej provincii Izmir bolo významným pútnickým centrom, kde sa nachádzal chrám považovaný za jeden zo siedmich divov sveta. Efez figuruje na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Podľa tureckého periodika prevzal lokalitu vykopávok riaditeľ tamojšieho múzea. Povolenie pre pokračovanie prác na ďalší rok je zrejme závislé od vývoja dvojstranných vzťahov, informovali rakúske i nemecké médiá.

 

Viedeň, ako je známe, žiadala po zmarenom pokuse o vojenský prevrat v Turecku a následnom prenasledovaní pučistov v krajine polmesiaca prerušenie prístupových rokovaní Bruselu s Ankarou. Navyše sa o poriadny rozruch postaral aj reklamný bilbord na medzinárodnom letisku vo Viedni s textom: Dovolenkou v Turecku podporíte iba Erdogana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies