Kiska: Politika založená na hodnotách je vnímaná ako staromódna

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 13:41 • 2 min
Kiska: Politika založená na hodnotách je vnímaná ako staromódna

BRATISLAVA – O extrémizme, propagande či úlohe štandardnej politiky založenej na hodnotách a princípoch hovoril vo svojom príhovore na GLOBSEC-u prezident Andrej Kiska, ktorý bezpečnostnú konferenciu otváral. Kiska pripomenul, že vlani sa diskutovalo o tom, či sa svet zmenil nadobro, alebo či čelíme len zlému obdobiu. Uviedol, že mnohé problémy pokračujú a okolitý svet je stále nebezpečným miestom.

slovakia

left justify in out

Prezident sa však vo svojom prejave pred medzinárodným publikom zameral hlavne na propagandu a spoločnosť. „Myslím si, že sa musíme úprimne pozrieť na to, čo sa deje v našej spoločnosti. Nielen na Slovensku, ale aj v iných demokratických krajinách na západe,“ uviedol Kiska.


„Roky po skončení studenej vojny sme vystavení novej vlne politickej propagandy a informačnej vojny takej intenzívnej a efektívnej, že má silu manipulovať náladami v našej spoločnosti,“ dodal ďalej Kiska. Skonštatoval, že slovo „slušný“ sa stalo symbolom slabosti a slovo „extrém“ symbolom sily, pričom priznal, že extrémisti naberajú na sile v mnohých krajinách. „Na druhej strane je seriózna politika založená na hodnotách vnímaná ako slabá, staromódna a nie dosť populárna v svetle nálad volajúcich po zmene systému,“ vyhlásil prezident.


Kiska si myslí, že sa nemôžeme správať tak, ako keby sa história už skončila, keďže sa nestáva prvýkrát, že liberálne demokracie čelia tlaku. „Minulé storočie nás naučilo, ako chyby môžu viesť k nebezpečnému výsledku,“ dodal. Kiska uviedol, že naše základné hodnoty nemôžeme považovať za samozrejmosť, keďže práve tie sú cieľom propagandy, ktorá prebúdza duchov minulosti – extrémizmus či xenofóbiu. „Na zlosť nemôžeme odpovedať tichom,“ skonštatovala slovenská hlava štátu.


Podľa prezidenta by sme mali v spoločnosti pripomínať nenahraditeľnú úlohu Európskej únie a NATO, jednoty a stability. Zároveň tvrdí, že musíme úprimne diskutovať o bezpečnosti a hrozbám, ktorým čelíme. „Musíme rozumieť hodnotám solidarity a jednoty,“ dodal Kiska na záver.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies