Politický komentátor Eduard Chmelár: Fico im opäť všetkým prešiel cez rozum

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 13:02 • 2 min
Politický komentátor Eduard Chmelár: Fico im opäť všetkým prešiel cez rozum

BRATISLAVA - Známy politický komentátor Eduard Chmelár na svojom facebookovom profile komentoval včerajšiu demisiu premiéra Roberta Fica. Pripomenul, že to nie je prvýkrát, čo Robert Fico vybabral so svojimi politickými oponentmi. Konanie opozície nazval falošným étosom a odkázal im, že hnevať sa môžu akurát tak na seba. Zdôraznil, že nová vláda je to najlepšie riešenie v súčasnej situácii.

slovakia

left justify in out

"Asi som vo svojom predchádzajúcom statuse nezvolil ten správny tón, lebo v emočne vybičovanej atmosfére mnohí nie sú schopní ani minimálneho nadhľadu a irónia ich privádza do hystérie. Zišlo mi však na um, že v čase, keď ľuďmi lomcujú vášne, je akýkoľvek pokus o racionálne zhodnotenie situácie márny, lebo davy chcú počuť len potvrdenie svojich nálad a nie vysvetlenie, čo sa to vlastne deje. Takže pre tých, ktorí sú naučení uvažovať prvoplánovo, najprv jedno malé prekvapenie: keď analyzujete pravidlá mocenského boja, neznamená to, že sa s nimi stotožňujete.

 

A teraz si urobme jednu historickú exkurziu. Rok 2006. Všetky pravicové strany sa uchádzali o priazeň víťaza volieb Roberta Fica. Mikuláš Dzurinda šiel dokonca na pytačky k samotnému Vladimírovi Mečiarovi. A keď ich Robert Fico verejne ponížil, vybral si vopred dohodnutú koalíciu s HZDS a SNS. Rok 2016. Richard Sulík sa už videl v kresle premiéra a angažované médiá mu už vyberali ministrov. A Robert Fico im opäť všetkým prešiel cez rozum. Dnes sa mu podaril jeho posledný mocenský kúsok a podľa ranných informácií prezident s jeho riešením súhlasil. Opozícia môže zúriť, ale hnevať sa môže akurát na vlastné babráctvo. Ak si politici pri každom emočnom zakolísaní berú na pomoc ulicu, je to nielen ich vlastné zlyhanie, ale aj zlyhanie politiky ako takej. 

 

Opozícia tejto spoločnosti nič neponúkla. Iba vlastné mocenské ambície. Nebolo počuť žiadne požiadavky smerom k zastaveniu rozkrádania, korupcie a prepojenia verejnej sféry s organizovaným zločinom. Celý tento falošný étos ľudí, ktorí sú sami namočení v stykoch s mafiou, bol motivovaný iba predčasnými voľbami. Z predčasných volieb sa stala mantra bez akejkoľvek zodpovednej úvahy smerom k budúcnosti. Nevadí, že chceme na svoju stranu Most s jeho oligarchickým pozadím, nevadí, že nestúpajú preferencie nám, ale extrémistom, nevadí, že úplne zničíme všetko, čo táto republika tehličku po tehličke budovala bez akéhokoľvek realistického plánu. Povaliť vládu. To stačí... Aha.

 

Už dávnejšie som prirovnával správanie opozície k rozprávke Hľadá sa Nemo. Najmä k scéne, kde sa natešené rybičky v sáčku dostanú na otvorený oceán a keď čľupnú do vody a uvedomia si svoju situáciu, s prekvapením sa pýtajú: A teraz čo?

 

Riešenie, ktoré vzniklo zo súčasnej situácie je tým najlepším zo zlých riešení. Môžete byť idealistami, sám ním zostávam, ale byť idealistom neznamená zostať naivným. Ani najväčší idealista by nemal hnať pešiakov proti guľometnému hniezdu, napínať strunu novými a nekončiacimi sa požiadavkami, osobovať si právo hovoriť za ľud, nevnímať rozdelenie krajiny a riskovať totálnu destabilizáciu štátu. Táto opozícia nás k víťazstvu nad oligarchiou neprivedie. Treba sa upokojiť a hľadať novú stratégiu a nové východiská. A najmä: politici by mali robiť politiku, žurnalisti žurnalistiku a vyšetrovať by mali vyšetrovatelia. Ktokoľvek si zamieňa tieto funkcie s čímkoľvek, ničí pravidlá demokracie," napísal Eduard Chmelár na Facebooku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies