Politickí väzni žiadajú v liste Andreja Danka o zriadenie múzea obetí komunizmu

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 12:44 • 2 min
Politickí väzni žiadajú v liste Andreja Danka o zriadenie múzea obetí komunizmu

Bratislava - Politickí väzni berú na vedomie návrh predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), aby sa návštevy koncentračných táborov a viac informácií o holokauste stali súčasťou vzdelávacieho procesu na slovenských školách.

slovakia

left justify in out

Zároveň však žiadajú, aby sa Danko pričinil aj o to, aby sa súčasťou vzdelávacieho procesu stali povinné návštevy pamätných miest na zločiny komunistického režimu a zriadilo sa múzeum obetí komunizmu. Uvádza sa to v liste, ktorý Politickí väzni - Zväz protikomunistického odboja Dankovi zaslali.

 

Múzeum by podľa šéfa Politických väzňov Jána Liteckého Švedu mohlo byť zriedené v leopoldovskej väznici alebo na inom mieste a jeho návšteva by sa stala povinnou súčasťou vzdelávania mládeže. "Na Slovensku boli po druhej svetovej vojne zriadené koncentračné tábory na internáciu osôb nepohodlných pre komunistický režim. Išlo predovšetkým o kňazov a rehoľníkov. Boli ich tisíce. Aj tieto miesta by mali slúžiť na výchovu našich detí, lebo sú úzko späté s našou identitou, duchovným odkazom predkov a našou historickou pamäťou," argumentuje Litecký Šveda.

 

Zároveň pripomína, že od nástupu komunistov k moci v bývalom Československu evidujeme 250.000 politických väzňov. "Popravených bolo 241 osôb a 400 osôb bolo zastrelených na úteku cez Železnú oponu. Členovia organizácií politických väzňov počas organizovaných stretnutí so študentmi v školách s prekvapením berú na vedomie absolútnu neznalosť mládeže o tomto období našich dejín. So znepokojením pozorujeme nárast ľavičiarskeho extrémizmu tolerovaného spoločnosťou. Šíri sa nielen odhaľovaním pamätníkov kontroverzným pohlavárom totalitného komunistického režimu, ale aj z televíznych obrazoviek a dokonca aj prostredníctvom niektorých ústavných činiteľov," upozornil Litecký Šveda.

 

Politickí väzni sú presvedčení, že Danko ako predseda SNS so 145-ročnou tradíciou a predseda parlamentu prijme s pochopením ich žiadosť, "aby naše deti vedeli, aké nešťastie pre celú slovenskú spoločnosť priniesol 40-ročný komunistický režim".

 

Danko v júni povedal, že návštevy koncentračných táborov a viac informácií o holokauste sa musia stať súčasťou vzdelávacieho procesu na slovenských školách. Vyhlásil to počas návštevy Múzea holokaustu v Seredi. "Nie je žiadne tajomstvo, že dnes na Slovensku máme vážny problém s ľuďmi, ktorí skrývajú svoju ideológiu za inú politiku, za milé tváričky a úsmevy, za neškodné frázy a vyhlásenia, ktoré môžu skončiť veľmi zle. A preto, aj ako predseda SNS, ktorá má vo vláde ministra školstva, hovorím, že bez akejkoľvek diskusie budeme stáť za tým, aby Múzeum holokaustu v Seredi bolo jedným z povinných miest pre našich študentov," deklaroval Danko.

 

Opozícia ešte v apríli vyzvala vládu, aby do učebného plánu stredoškolákov zaradila povinnú návštevu koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a aby na túto aktivitu vyčlenila finančné prostriedky. S iniciatívou prišiel nezaradený poslanec Zsolt Simon. Pridali sa k nemu opozičné kluby SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina.

 

"Proti nárastu fašizmu a extrémizmu hlavne medzi mladými ľuďmi je nutné niečo urobiť. Je nutné začať poznaním histórie a prevenciou," povedal Simon, ktorý je presvedčený, že keď budú mladí vidieť na vlastné oči hrôzy holokaustu, určite to prispeje k eliminácii prejavov rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, extrémizmu a ostatných foriem intolerancie na Slovensku.

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) vtedy aktivitu opozície privítal. "Už v Programovom vyhlásení vlády sa uvádza potreba cielenej prevencie proti intolerancii, násiliu a extrémizmu vo všetkých podobách," uviedol v apríli. Podľa jeho slov je preto potrebné využiť všetky možnosti, ako hodnotové vzdelávanie v školách či zážitkové učenie, a to nielen v rámci občianskej výchovy, ale všetkých predmetov.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies