Politické špičky neprišli na konferenciu o vzdelávaní rómskych detí

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 12:08 • 2 min
Politické špičky neprišli na konferenciu o vzdelávaní rómskych detí

BRATISLAVA – Konferencia venovaná vzdelávaniu rómskych detí, organizovaná splnomocnencom vlády Petrom Pollákom, sa dnes v Bratislave uskutočňuje bez účasti politických reprezentantov. Svoju účasť na poslednú chvíľu v stredu (4. 3.) večer odvolal prezident SR Andrej Kiska, štátny tajomník ministerstva vnútra Marián Saloň i štátny tajomník ministerstva školstva Vladimír Kováčik.

slovakia

left justify in out

Túto skutočnosť hneď v úvode konferencie kritizovala Polláková predchodkyňa, bývalá splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Klára Orgovánová. Uviedla, že neúčasť vysokých štátnych predstaviteľov by nemala ostať bez komentára.

 

Orgovánová je presvedčená, že prítomnosť politikov na akcii nie je dôležitá z hľadiska jej priebehu. Je však podľa nej vyjadrením symbolickej podpory téme konferencie a súcitu s ľuďmi, ktorých sa týka. „Vyjadrujeme rozhorčenie nad tým, že Petrovi Pollákovi na poslednú chvíľu oznámili, že sa konferencie nezúčastnia,“ uviedla bývalá splnomocnenkyňa.

 

„Samozrejme, že som sklamaný z prístupu politikov k tejto téme,“ reagoval na Orgovánovú Pollák. „Konferenciu však nerobíme pre politikov, robíme ju pre vás, pre Slovensko, pre rómske deti,“ vyjadril presvedčenie, že aj napriek tomu bude odborné podujatie prospešné.

 

„Štátny tajomník Marián Saloň sa konferencie nemohol zúčastniť z vážnych rodinných dôvodov, pre ktoré musel súrne odcestovať,“ ospravedlnila jeho neúčasť Michaela Paulenová z kancelárie ministra vnútra.

 

Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová pre TASR vysvetlila, že štátny tajomník Vladimír Kováčik na podujatie nemohol prísť pre povinnosti v Národnej rade, kde na výbore obhajuje zákon o odbornom vzdelávaní.

 

Rezort školstva pôvodne plánoval poslať na konferenciu nového štátneho tajomníka, ktorý má mať vo svojej agende aj regionálne školstvo. O jeho vymenovaní však vláda v stredu (4. 3.) nerozhodla. Podľa informácií TASR by sa novou štátnou tajomníčkou mala stať riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní a vzdelávania Romana Kanovská.

 

Stanovisko k neúčasti prezidenta Andreja Kisku, ktorý mal na konferencii vystúpiť s prejavom, sa TASR pokúša získať. Podľa neoficiálnych informácií sú za ňou protokolárne dôvody, keď hlava štátu nemala po odvolaní účasti štátnych tajomníkov na podujatí zodpovedajúcich náprotivkov.

 

Konferencia s názvom Vzdelávanie - kľúč k integrácii sa uskutočňuje v historickej budove Národnej rady SR. Organizuje ju Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Jej cieľom je prezentácia a zhodnotenie pilotných projektov a návrh opatrení pre systematické zmeny v oblasti vzdelávania Rómov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona