Politické skupiny v europarlamente podporili kandidatúru Junckera

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 15:02 • 2 min
Politické skupiny v europarlamente podporili kandidatúru Junckera

BRUSEL - Hlavné politické skupiny v Európskom parlamente (EP) dnes počas stretnutia s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom potvrdili svoju podporu pre kandidatúru Jeana-Clauda Junckera za predsedu Európskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

Juncker sa stal kandidátom Európskej ľudovej strany (EĽS) na funkciu šéfa exekutívy EÚ po tom, ako sa európski ľudovci stali víťazmi volieb do Európskeho parlamentu z 25. mája.

 

"Existuje rastúca podpora pre Junckera na všetkých úrovniach Európskeho parlamentu," uviedol nový šéf EĽS v europarlamente Manfred Weber. Nemecký europoslanec zdôraznil, že politické skupiny EP vyslali jasný signál lídrom EÚ. V prípade, že budú hľadať alternatívu za Junckera, nastane podľa jeho slov inštitucionálna kríza.

 

"Nechceme sa dostať do konfliktu, ale jediná väčšina, ktorá existuje v Európskom parlamente, je v prospech bývalého luxemburského premiéra," povedal Weber.

 

Parlamentnú podporu pre Junckera vyslovil aj šéf socialistov a demokratov (S&D) v EP Hannes Swoboda. Upozornil, že lídri EÚ "v mene základných princípov demokracie" musia rešpektovať výsledky eurovolieb a dať Junckerovi šancu. Junckerovu kandidatúru silne spochybňujú niektorí lídri EÚ, na čele s britským premiérom Davidom Cameronom.

 

"Británia je len jeden z 28 členských štátov únie a nemá žiadne právo veta na vymenovanie šéfa Európskej komisie," zdôraznil Weber. Doplnil, že lídri EÚ by mali rešpektovať harmonogram, ktorý stanovuje, že hlavy štátov a predsedovia vlád navrhnú kandidáta na predsedu EK počas summitu EÚ z 26. a 27. júna. Európsky parlament bude následne o ich návrhu rozhodovať 5. júla počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies