Politici smútia za Antonom Srholcom: Bol hrdina s nezameniteľným humorom, zhodujú sa

NETKY.SK • 7 Január 2016, 13:25 • 2 min
Politici smútia za Antonom Srholcom: Bol hrdina s nezameniteľným humorom, zhodujú sa

BRATISLAVA - Bojovník proti útlaku, hrdina, výnimočný človek a priateľ. Takto si spomínajú na kňaza Antona Srholca slovenskí politici, podľa ktorých bude v spoločnosti chýbať on aj jeho nezameniteľný humor.

slovakia

left justify in out

Anton Srholec zomrel dnes vo veku 86 rokov. Srholcovi približne pred rokom diagnostikovali nádor na pľúcach.

 

"Odišiel môj dlhoročný priateľ, učiteľ a vizionár, don Anton Srholec. Táto správa ma hlboko zasiahla. Bol som ho v poslednom čase viackrát navštíviť v nemocnici. Som vďačný za každé slovo, úsmev aj radu, jeho skúsenosti a humor, ktorý ho neopúšťal ani v ťažkej chorobe," reagoval predseda KDH Ján Figeľ, ktorý je poctený, že Srholca poznal osobne. "Takéto osobnosti sa nerodia bežne. Bol výnimočný, hlboký a čistý človek. V mojom srdci zostane navždy ako spravodlivý medzi spravodlivými," dodal.

 

Správu o úmrtí otca Antona Srholca prijala s veľkým zármutkom aj strana SaS. "Bol to neúnavný bojovník proti útlaku a totalite a nebál sa v ktorejkoľvek dobe postaviť sa za hodnoty ľudskosti, súcitu a solidarity. Svojou charizmou dokázal spájať veriacich i neveriacich. Jeho slová budú chýbať, o to dôležitejšia bude snaha o naplnenie jeho odkazu," uviedli liberáli.

 

Podľa SDKÚ-DS tvoril Anton Srholec lepšiu spoločnosť. "SDKÚ-DS s veľkým zármutkom prijíma úmrtie otca Antona Srholca. Muža, ktorý svojím životom nepretržite dokazoval, že každý z nás môže prispieť k vytváraniu krajšej spoločnosti," píše strana vo svojom vyhlásení.

 

 

Nový rok sa začal smutnou správou - navždy nás opustil Anton Srholec. Muž, ktorý svojím životom nepretržite dokazoval, že každý z nás môže prispieť k vytváraniu krajšej spoločnosti.Česť jeho pamiatke.

Posted by SDKÚ-DS on 7. január 2016

 

Otca Srholca podľa nej nezlomilo ani prenasledovanie, uväznenie, zastrašovanie a ponižovanie. "V duchu kresťanskej lásky ochotne a nezištne pomáhal tým, ktorí to najviac potrebujú. Vďaka svojej práci bol pre mnohých vzorom, ktorý veril vo víťazstvo dobra a slobody. Otca Antona Srholca si všetci budeme pamätať vďaka jeho húževnatosti, nezlomnosti, odpusteniu, láske ku každému človeku a nezameniteľnému humoru," uvádza sa ďalej v stanovisku.

 

Na Srholca spomína aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Česť jeho pamiatke," napísal na svojom profile na Facebooku.

 

 

Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Češt jeho...

Posted by Bugár Béla on 7. január 2016

 

Na sociálnej sieti reagoval aj Ľudovít Kaník, ktorý považuje zosnulého kňaza za vzácneho a výnimočného človeka. "Z každého stretnutia s ním za mnohé roky som si vždy pamätal jeho pozitívne vyžarovanie, ktoré z neho sálalo. Napriek tomu, že nemal ľahký život, bol vzorom lásky k ľuďom, k životu. Bol to jednoducho dobrý človek," napísal Kaník.

 

Za človeka s veľkým č považuje Srholca aj líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Daniel Lipšic na Facebooku ocenil, že Anton Srholec celý svoj život stál na strane spravodlivosti. "Za komunizmu, za mečiarizmu aj v posledných rokoch, kedy prišiel podporiť protesty proti korupcii. Stál vždy na strane tých slabších a utláčaných. Nikdy sa nebál a nikdy nezaváhal. Pre mňa bol skutočným hrdinom. Dnes je už v nebi," uviedol Lipšic.

 

 

Zomrel Anton Srholec.Kňaz, politický väzeň, aktivista a Človek. Česť jeho pamiatke. Dnes nadránom som pred spaním prá...

Posted by Igor Matovic on 7. január 2016

 

 

Česť jeho pamiatke. Bude Slovensku i svetu chýbať.

Posted by NOVA on 7. január 2016

 

Na Srholca spomína aj šéf #Siete Radoslav Procházka. "Práve pre jeho kázne som istý čas, ešte za starého režimu, chodil najmä do Blumentálu. Bol ozajstnou legendou už dlhé roky pred svojou smrťou, ale nikdy, nikdy si nepestoval žiadny kult osobnosti, skôr presne naopak. Česť veľkej pamiatke Antona Srholca," napísal Procházka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies