Politici reagujú na možnosť povinného očkovania v SR. Čo hovorí ústavný právnik?

NETKY.SK • 20 November 2021, 17:41 • 2 min
Politici reagujú na možnosť povinného očkovania v SR. Čo hovorí ústavný právnik?

BRATISLAVA - Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil ani plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie premiéra rozvírilo debaty medzi politikmi i odborníkmi. Ako prvý reagoval Peter Pellegrini zo strany Hlas-SD, ktorý povedal, že presadzovanie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 môže zvýšiť napätie v spoločnosti na extrémne nebezpečnú úroveň. 

 

 

Úvahy o povinnom očkovaní odmieta aj mimoparlamentné hnutie Republika. Jej líder a europoslanec Milan Uhrík je presvedčený, že zvýšením očkovania sa situácia nezmení. "Namiesto naháňania injekciami všetkých naokolo by sa mali sústrediť na sfunkčnenie zdravotníctva, včasnú liečbu pozitívnych a chorých a ochranu rizikových skupín," uviedol v stanovisku.

 

Prečítajte si tiež: Eduard Heger pripustil celoštátny lockdown i povinné očkovanie!

 

Opozičný Smer-SD urobí všetko pre to, aby povinné očkovanie nikdy neprešloV prípade zavedenia povinného očkovania by Smer-SD napadol opatrenie na Ústavnom súde SR. Hovorí o nechutnom fašistickom nápade. "Je už za všetkými čiarami protiústavnosti a ani by nefungovalo, pretože krajiny takmer so 100-percentnou zaočkovanosťou majú dnes rovnaké problémy v nemocniciach ako Slovensko, len s tým rozdielom, že skoro všetci hospitalizovaní sú zaočkovaní," tvrdí Fico. Líder opozičnej strany trvá na tom, že očkovanie musí byť dobrovoľné a právne postavenie zaočkovaného, testovaného a toho, kto COVID-19 prekonal, musí byť rovnaké. 

 

img

 

Riaditeľ komunikačného oddelenia mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Radovan Choleva povedal, že aktuálna pandemická situácia už neumožňuje krajine čakať a váhať. Slovensko musí čo najskôr zaviesť povinné očkovanie pre celú dospelú populáciu. "Povinné očkovanie obyvateľstva už nie je o názore, ale o nevyhnutnosti a zodpovednosti voči očkovaným, neočkovaným, ekonomike, ale aj našim zdravotníkom a zdravotníčkam," reagovala strana. Vládu preto vyzvala, aby bezodkladne zaviedla povinné očkovanie. "V súčasnosti máme rekordné počty pozitívne testovaných, stúpajúce počty hospitalizovaných a, žiaľ, aj mŕtvych. Okrem toho sa však prestáva vykonávať aj necovidová medicína, zatvárajú sa podniky a čakajú nás ďalšie lockdowny," dodala strana.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Sprísnenie opatrení spustilo v Holandsku násilné protesty. Polícia použila streľbu

 

Ústavný právnik a bývalý politik Peter Kresák pre TASR povedal, že v situácii, v ktorej sa Slovensko v súčasnosti nachádza, je povinné očkovanie nielen možné, ale aj potrebné a ústavne konformné. "Mám pri tom na mysli najmä pozitívny záväzok štátu chrániť životy a zdravie svojich občanov. Či je lepšie plošné povinné očkovanie alebo očkovanie podľa vekovej skupiny, je odborná otázka, na ktorú musia odpovedať odborníci," vysvetlil Kresák.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies