Politici po smrtiacom útoku na poslankyňu obnovujú referendovú kampaň

NETKY.SK • 19 Jún 2016, 12:50 • 2 min
Politici po smrtiacom útoku na poslankyňu obnovujú referendovú kampaň

LONDÝN - Štyri dni pred referendom o budúcnosti členstva Británie v EÚ obnovujú tamojší politici kampaň za vystúpenie či zotrvanie, ktorú prerušili vo štvrtok po smrtiacom útoku na labouristickú poslankyňu Jo Coxovú.

slovakia

left justify in out

Premiér David Cameron, ktorý sa zasadzuje za pokračovanie členstva v EÚ, vystúpi vo večerných hodinách v televízii, aby odpovedal na otázky divákov. Verejné vystúpenie má naplánované aj minister spravodlivosti Michael Gove, ktorý je podporovateľom tzv. brexitu, informuje agentúra DPA.

 

Cameron sa obracia na nerozhodnutých voličov aj v článku, ktorý zverejnil nedeľník The Sunday Telegraph, pričom ich vyzýva, aby uprednostnili "tolerantnú a liberálnu Britániu". Protikladom je podľa neho vízia Nigela Faragea, vodcu britských euroskeptikov, keďže "vracia Britániu nazad, viac rozdeľuje, než zjednocuje, a spochybňuje pohnútky každého, kto prijme odlišný názor".

 

"Ak neviete, nechoďte," odkázal Cameron tým, ktorí sa stále nevedia rozhodnúť pre niektorú z možností.

Premiér v dnešnom článku zároveň vyjadril poctu zavraždenej poslankyni Coxovej, ktorú počas kampane proti brexitu smrteľne postrelil nezamestnaný muž sympatizujúci s pravicovými extrémistickými skupinami. Coxová bola podľa Camerona "najlepším stelesnením Británie ako krajiny, ktorá je slušná a súcitná, snaží sa urobiť svet lepším".

 

Cameron, ktorý je lídrom britskej Konzervatívnej strany, sa zúčastnil v piatok na spomienkovom zhromaždení venovanom Coxovej spoločne s vodcom opozičných labouristov Jeremym Corbynom, ktorý je takisto podporovateľom zotrvania Británie v EÚ.

 

Podľa DPA sa teraz "s napätím" očakáva odpoveď na otázku, či oba tábory kampane zmiernia svoju rétoriku napriek tomu, že do referenda zostáva už iba niekoľko dní.

 

Cameron sa predtým vyjadril pre časopis The Times Magazine, že v prípade schválenia brexitu v referende nemieni odstúpiť z funkcie. "Nebude to žiadny rozsudok nado mnou, nech už je výsledok akýkoľvek," cituje premiéra DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies