Politici na Facebooku smútia za obeťami útoku v Nice a odsudzujú násilie

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 10:52 • 2 min
Politici na Facebooku smútia za obeťami útoku v Nice a odsudzujú násilie

BRATISLAVA - Ľútosť nad obeťami útoku v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom zahynulo najmenej 84 ľudí, vyjadrujú na sociálnej sieti Facebook viacerí slovenskí politici. Terorizmus a násilie odsudzujú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Od rána sledujem správy, bohužiaľ, obetí je veľmi veľa. Je otrasné, čo sa stalo. Je mi nesmierne ľúto, že vyhasli životy toľkých nevinných ľudí. Tá obluda v aute zabila aj deti. Vyjadrujem svoju hlbokú sústrasť všetkým pozostalým a odsudzujem tento strašný teroristický čin," píše exminister obrany, podpredseda Národnej rady SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD v NRSR Martin Glváč.

 

Úprimnú sústrasť pozostalým obetí vyjadril aj minister obrany SR Peter Gajdoš. V tejto súvislosti tiež zaslal sústrastný list francúzskemu ministrovi obrany Jeanovi-Yves Le Drianovi. "S hlbokým zármutkom som prijal správu o neľudskom teroristickom útoku v meste Nice. Som nesmierne rozhorčený nad krutosťou tohto bezcitného činu, pri ktorom prišlo o život veľa nevinných ľudí a mnoho ďalších je zranených,“ uviedol v sústrastnom liste minister obrany Gajdoš.

 

Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť všetkým rodinám obetí. "Myšlienkami som pri francúzskom ľude, ktorému zároveň vyjadrujem solidaritu. Rovnako som ako predstaviteľ štátu predsedajúceho Rade Európskej únie pripravený na základe vašej požiadavky poskytnúť akúkoľvek pomoc a podporu v oblasti boja proti terorizmu,“ zdôraznil.

 

"Ak je človek v bahne po pás, nikdy sa z neho nevytiahne, pokiaľ nezvolí taktiku, že si ľahne celou plochou naň a pomaly sa začne z neho vyslobodzovať. Ak sa začne panicky pohybovať, skončí zle a stratí sa v ňom. Európa je v podobnom bahne a ak nezačne konať, nie silou, ale rozumom, bude mnoho nevinných obetí ako v letoviskách, tak aj na miestach, kde sa sústreďuje najviac ľudí, a to sú letiská, verejné podujatia, nákupné centrá a podobne. Odkedy nás dejiny ako ľudstvo naučili zabíjať, pristupuje sa k tvrdým a nekompromisným metódam, ktoré by nikto nepripustil. Slová politikov, ako sú 'je nám to ľúto, súcitíme s pozostalými, neprestaneme bojovať s teroristami...' sú už nezaujímavé, pokiaľ robia sústavne chyby a nič nevymysleli," takto reagoval bezpečnostný analytik, dlhoročný policajný príslušník a exriaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.


Podľa jeho slov "zabijaci sú z vnútorného prostredia a preto treba myslieť a konať, a nie rozprávať do médií otrepané frázy". "Tomuto sa nedá zabrániť, pokiaľ sa nezmení celková filozofia a taktika, ktorá musí mať víziu, ako ochrániť občanov, a nie chaos v hlave. Smutná tvár politika pred médiami ľuďom už nepomôže. Toto je tvrdá vojna medzi dvoma stranami a ak toto nikto nevidí, tak je to smutné a povedal by som až katastrofálne. Očakávam veľmi rýchly zvrat politiky a prísneho prístupu k tým otázkam, ktoré sú nám jasné. Niet už nad čím zalamovať ruky, pozerať sa na to a čakať ako nepríčetný, kedy a kde budú ďalšie masakre. Treba dať toto riešenie do rúk odborníkom, od ktorých si musia dať politici poradiť a musia ich počúvať. Inak táto rovnica nemá riešenie," povedal bezpečnostný analytik.

 

Prekvapenie neskrýva ani opozičná SaS. "Nečakane. Kruto. Neuveriteľne. Násilie má veľa podôb. Vždy prekvapí. Je nám strašne smutno. Súcitime s obeťami," uvádza SaS na Facebooku.

 

"Zlo môže byť nebezpečne blízko k tomu, aby prebralo vedenie. Musíme tomu zabrániť a spraviť všetko pre to, aby nezničilo podstatu toho, prečo je človek človekom. Musíme držať spolu!" reaguje predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár.

 

 

 

SNS je v žiali spolu s občanmi Francúzska. "Úprimnú sústrasť rodinám obetí, zraneným posielame veľa sily a želáme skoré uzdravenie. Po ďalšej tragédii v tejto krajine sme ešte viac solidárni. Ten smútok a žiaľ sa opísať nedá," píšu národniari na sociálnej sieti.

 

 

 

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár napísal na Facebooku iba "Nice" a priložil čiernu fotku so sviečkou. Útok na nevinných ľudí odsudzuje aj šéf mimoparlamentného KDH Alojz Hlina. "Francúzi platia krutú daň za veľkosť svojho národa," uviedol.

 

 

 

 

Počas sviatku Dňa Bastily vrazilo nákladné auto do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnej Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov.

 

Pri útoku zahynulo najmenej 84 ľudí, 18 zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších majú ľahké zranenia. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzske ministerstvo vnútra. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil. Prípad začalo vyšetrovať protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry. Prezident Francois Hollande zvolal na dnešné ráno mimoriadne zasadnutie francúzskeho bezpečnostného kabinetu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies