Politici majú byť platení podľa výkonu, budúci rok si pohoršia

NETKY.SK • 22 September 2010, 06:57 • 2 min
Politici majú byť platení podľa výkonu, budúci rok si pohoršia

Politici majú byť platení podľa výkonu, budúci rok si pohoršia

slovakia

left justify in out

img

Platy slovenských politikov a niektorých ústavných činiteľov majú od budúceho roka závisieť od ich schopnosti hospodáriť. Počas dnešného prerušenia zasadnutia Koaličnej rady to novinárom povedala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s tým, že navrhnutý mechanizmus by mal platiť dlhodobo.
"Ako hospodária politici a ústavní činitelia v krajine, tak sa im bude zvyšovať alebo znižovať plat. Ak je deficit verejných financií v nejakej hodnote, tak sme sa dohodli, že sa vynásobí istým koeficientom a o toľko percent sa zníži ústavným činiteľom plat," vysvetlila. Ak teda budú politici dobre hospodáriť a Slovensko bude v prebytku, budú sa platy zvyšovať. "O čo horšie budú hospodáriť, o to viac sa im platy znížia," deklarovala.
Keďže v tomto roku sa deficit vyšplhá na 7,8 percenta HDP, bude to znamenať zníženie platov asi o desať percent. "U mňa to robí asi 600 eur," vyrátala premiérka dopady na svoj príjem.
Zároveň upozornila, že tento mechanizmus nebude platiť na sudcov, keďže tí nemôžu ovplyvniť stav verejných financií. Pre sudcov bude pripravený iný model. "Do tohto mechanizmu sme ich nemohli zaradiť automaticky, lebo oni sa nepodieľajú na tvorbe verejných financií. Vymáhateľnosť práva je však dôležitý faktor, preto tam bude navrhnutý mechanizmus, ktorý nebude zakotvovať koeficient deficitu, ale možnosť zníženia platov v zmysle ústavného zákona," dodala.
Radičová pred novinárov predstúpila počas prerušenia Koaličnej rady. Zasadnutie však bude pokračovať, keďže lídri ešte musia prerokovať viaceré politické témy, ako aj zákony súvisiace s prípravou štátneho rozpočtu. O výsledku bude premiérka informovať ráno o 9.30 h.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies