Politici a študenti si dnes pripomenuli 155. výročie úmrtia Ľ. Štúra

NETKY.SK • 13 Január 2011, 08:29 • 2 min
Politici a študenti si dnes pripomenuli 155. výročie úmrtia Ľ. Štúra

Politici a študenti si dnes pripomenuli 155. výročie úmrtia Ľ. Štúra

slovakia

left justify in out

Politici a asi stovka študentov si dnes v Modre pripomenuli 155. výročie úmrtia Ľudovíta Štúra, ktorý patril k najvýznamnejším predstaviteľom slovenského národného obrodenia 19. storočia. Pri tejto príležitosti mohla verejnosť prvýkrát vidieť odevy, do akých sa obliekali štúrovci aj samotný Ľudovít Štúr.
Pamiatku si okrem študentov prišli uctiť predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, primátorka Modry Hana Hlubocká, poslanci NR SR a župní aj modranskí poslanci. "Pripomíname si človeka, ktorý položil základy našej národnej identity, to znamená jazyka, ktorý dnes používame," povedal bratislavský župan Frešo. Zároveň zdôraznil, že je veľmi dôležité pripomínať si korene, z ktorých pochádzame. Frešo považuje za najsilnejšie práve odhodlanie Ľudovíta Štúra a jeho súputníkov zápasiť za slovenský národ, slovenskú identitu a tiež to, ako sa v tomto zápase opierali o svoju vieru aj Boha.
Mesto Modra má svoju históriu aj svoje tradície a podľa slov primátorky Hlubockej chcú práve na histórii a tradíciách mesta stavať. "Ľudovít Štúr je jeden z predstaviteľov, ktorý má v Modre svoje miesto, pôsobila tu jeho rodina a je tu pochovaný. Našou ambíciou je dať túto historickú časť Modry do poriadku, aby sa mesto stalo dôstojným miestom na konanie takýchto slávnosti," dodala.
Ľudovít Štúr navštívil Modru viackrát, natrvalo sem prišiel bývať až v roku 1851, po smrti brata Karola. Päť rokov na to zomrel v Modre aj Ľudovít. Na jeho pamiatku sú postavené viaceré pamätníky ale aj budovy, ktoré nesú jeho meno. Podľa Viery Jančovičovej, riaditeľky SNM – Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre, je najreprezentatívnejšou pamiatkou samotné múzeum venované tejto významnej osobnosti slovenských národných dejín. Založené bolo v roku 1965, v roku 2015 oslávi múzeum polstoročnicu a v rovnaký rok bude aj okrúhle 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra.
Frešo si položením venca k hrobu evanjelického biskupa Samuela Zocha uctil aj 83. výročie jeho smrti (4.2.1928). Zoch bol prvým slovenským bratislavským županom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies