Politici a intelektuáli zo strednej Európy vyzvali na solidaritu s migrantmi

NETKY.SK • 18 September 2015, 09:36 • 2 min
Politici a intelektuáli zo strednej Európy vyzvali na solidaritu s migrantmi

BRUSEL - Okolo sto politikov a intelektuálov z krajín strednej a východnej Európy podpísalo otvorený "List strednej Európy" vyzývajúci orgány a občanov svojich krajín, ktorí sú pasívni alebo dokonca nepriateľskí k prílevu migrantov v Európe, aby prejavili solidaritu voči tejto "humanitárnej katastrofe". Uviedla tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

"V mene našej humanity, v mene našich zásad a hodnôt, vyzývame úrady a občanov našich krajín, aby jasným spôsobom demonštrovali našu solidaritu s utečencami," uvádza sa v otvorenom liste politikov a intelektuálov.

 

"Nie je to tak dávno, keď sme to boli my, čo sme klopali na dvere Európskej únie," uvádza sa v dokumente, ktorého signatármi sú napríklad bývalí poľskí prezidenti Bronislaw Komorowski a Aleksander Kwasniewski, maďarský expremiér Gordon Bajnai, bývalý predseda litovskej vlády Andrius Kubilius, ale aj český režisér Jiří Menzel či známy litovský básnik a filológ Tomas Venclova. K ich podpisom sa pripojili mnohí ďalší predstavitelia z pobaltských krajín, Poľska, Českej republiky, Slovenska, Bulharska, Maďarska, Rumunska, Chorvátska a Slovinska.

 

Signatári "Listu strednej Európy" zdôraznili, že nemôžeme reagovať s odmietnutím na prosby utečencov, aj keď štáty tohto regiónu "nenesú zodpovednosť" za destabilizáciu a úpadok krajín, odkiaľ utečenci pochádzajú.

 

"Naša spoločná Európa bola postavená na základoch solidarity. Nemôžeme sa dnes vzdať našej spoločnej zodpovednosti za EÚ tým, že odvrátime našu pozornosť od biedy ľudí a situácie v krajinách, ktoré sú najviac postihnuté rastúcou vlnou migrácie," uvádza sa v dokumente politických a kultúrnych činiteľov zo strednej a východnej Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies