BRATISLAVA - Kdeže by sme v horúcich letných dňoch mysleli na bohatý obed so všetkými chodmi! Často ich nahradí jednoduchá sezónna polievka. Za tepla uhasí smäd a za studena dokáže osviežiť. Jednoduchá príprava a svieža chuť z nich robí jednoznačný letný trhák.
Španielske gaspacho
Suroviny:
1 kg vyzretých paradajok , 1 ks uhorka, 1 ks červenej papriky, 2 ks strúčiky cesnaku, 1 ks menšej červenej cibule, 2 ks bieleho toastového chleba, malý kúsok chilli papričky (ak máte radi ostrejšie jedlá), cca 3 polievkové lyžice extra panenského za studena lisovaného oleja , 2 ks polievkové lyžice červeného vínneho octu či šťavy z limetky, 1 ks štipku soli, korenie (tymián, estragón, oregano, saturejka – podľa vlastnej chuti)
Postup:
Paradajky sparte vo vriacej vode a ošúpte z nich šupku. Odstráňte kúsok okolo stopky a tiež semienka. Dužinu dajte do mixéra. Oškrabte šupku z umytej uhorky. Pozdĺžne ju rozkrojte a vyberte semienka. Nakrájajte na kúsky a vložte do mixéra k paradajkám. Umyte papriky, odstráňte stopku a semienka a tiež pridajte nasekanú na kúsky do mixéra. Olúpte cibuľu a cesnak, nasekajte na kúsky a tiež pridajte do mixéra. Pridajte aj vo vode rozmočený toastový chlieb a prípadne aj čili papričky a korenie. Rozmixujte dohladka. Môžete dochutiť soľou, octom či limetkovou šťavou. Dajte vychladiť do chladničky.
Francúzska polievka Vichyssoise
Suroviny:
4 hrnčeky nakrájaného póru, 4 hrnčeky nadrobno nakrájaných zemiakov, 2 ks cibule, 1PL masla, 5 hrnčekov zeleninového vývaru,1 dcl bieleho vína, ½ hrnčeka sladkej smotany, muškátový orech, soľ, biele mleté korenie
Postup:
Pór umyjeme a šikmo nakrájame na kolieska (iba bielu časť tá je maslovejšia). To isté spravíme so zemiakmi , ale tie nakrájame na malé kúsky. Na panvici rozpustíme maslo a nakrájanú cibuľku a krátko podusíme. Pridáme nakrájaný pór, zemiaky a jemne osmahneme. Zalejeme vývarom, pridáme biele víno a dusíme. Dochutíme strúhaným muškátovým orechom. Dusíme 30 minút. Polievku necháme vychladnúť. Následne všetko zmixujeme do hladkého krému, zalejeme smotanou a schladíme. (Šéfkuchár pridáva do polievky aj vlastnú ingredienciu a to jemne nasekanú pažítku, rozšľahaný žĺtok alebo citrónovú šťavu. Dochutíme a podávame. Musím konštatovať, že je fantastická).
Studená uhorková polievka
Suroviny:
2 ks šalátová uhorka, 250 ml smotana na šľahanie, 400 ml mandľový nápoj Alpro, 1 zväzok kôpor, 1 ks citrón podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Uhorky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme na pyré spolu so smotanou a mandľovým nápojom. Polievku dochutíme nasekaným kôprom, citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením.
Medová marhuľová polievka
Suroviny:
100 g med, 3 dl marhuľová pribinka, 10 ks marhule, 1/2 ks citrón, 2 dl voda, 1 dl biele víno
Postup:
Marhule umyjeme, nakrájame a uvaríme do mäkka s citrónovou kôrou. Potom ich prepasírujeme. Pridáme šťavu z citróna a privedieme do varu. Do vriacej hmoty prilejeme pribinku a víno. Odstavíme a do vychladnutého pridáme med a citrónovú šťavu. Dobre premiešame a necháme schladiť.
Ananásová polievka
Suroviny
250 g ananásového kompótu, 100 g cukru citrón, 3,5 dl bieleho vína, 0,5 l vody
Postup:
Ananásový kompót precedíme, ananás pokrájame a pridáme k nemu cukor, nálev z ananásu, citrónovú šťavu, biele víno a necháme odležať v chlade asi 30 minút. Voda zmiešaná s umytou citrónovou kôrou sa prevarí a vychladená sa naleje na pokrájaný ananás a premieša sa. Podávame vychladenú s piškótami.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.