Políciu nahneval únos, zablokovala prechody do Izraela

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 09:43 • 2 min
Políciu nahneval únos, zablokovala prechody do Izraela

KÁHIRA - Egyptská polícia nahnevaná únosom siedmich členov bezpečnostných síl islamskými militantmi na Sinaji zablokovala v nedeľu hraničný prechod do Izraela.

slovakia

left justify in out

Polícia už pritom od piatku blokuje iný prechod Rafah do Pásma Gazy. Cieľom je dotlačiť egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktorý patrí k Moslimskému bratstvu, aby pomohol siedmich rukojemníkov oslobodiť. Desiatky egyptských policajtov preto rozšírili svoj protest aj na prechod al-Avdža, 40 kilometrov južne od Rafahu, ktorý využíva najmä kamiónová doprava medzi oboma krajinami. Tá ostala v dôsledku blokády úplne zastavená.

Ozbrojení únoscovia sa vo štvrtok východne od mesta al-Ariš na Sinajskom polostrove zmocnili troch egyptských policajtov a štyroch vojakov. Podľa tlačovej agentúry MENA únoscovia požadujú prepustenie skupiny väzňov zadržiavanej na policajnej stanici v al-Ariši. O prepustení rukojemníkov sa momentálne rokuje prostredníctvom miestnych lídrov beduínov, ktorí zohrávajú rolu sprostredkovateľov. 

Radikálni islamisti na Sinaji využili mocenské vákuum, ktoré vzniklo po zvrhnutí Husního Mubaraka vo februári 2011. Štát sa začal koncentrovať na obnovenie kontroly nad oblasťou po augustovom útoku, pri ktorom zahynulo 15 hraničných strážcov. Útok z 3. novembra, ktorý neprežili traja policajti, ešte viac podčiarkol výzvy, ktorým egyptské úrady v tejto oblasti čelia. V apríli rakety vystrelené zo Sinaja zasiahli izraelské mesto Eilat, nevyžiadali si však žiadne obete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies