Polícia zmarila v Pakistane samovraždený atentát v mešite plnej veriacich

NETKY.SK • 13 September 2016, 10:43 • 2 min
Polícia zmarila v Pakistane samovraždený atentát v mešite plnej veriacich

ISLAMABAD - Najmenej desať ľudí bolo dnes zranených pri pokuse o samovražedný útok, ktorý sa odohral pred šiitskou mešitou v južnom Pakistane, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dejiskom útoku bolo mesto Chanpúr v okrese Šikarpúr v provincii Sindh. Podľa polície útočníci boli dvaja. Ich cieľom bolo zrejme odpáliť bombu v dave veriacich, ktorí sa zhromaždili v mešite a okolí pri príležitosti sviatku obetovania íd al-adhá. Hliadkujúci policajti však ich správanie vyhodnotili ako podozrivé a nepustili ich do areálu.

 

Jeden z útočníkov následne odpálil nálož na svojom tele, pričom pri výbuchu bolo zranených najmenej desať ľudí vrátane troch policajtov. Druhý predpokladaný atentátnik z miesta činu ušiel, ale polícii sa ho podarilo zadržať.

 

Zodpovednosť za tento najnovší pokus o útok v Pakistane zatiaľ nikto neprevzal. V šiitskej mešite v Šikarpúre došlo pritom k samovražednému atentátu aj vlani - o život vtedy prišlo 59 ľudí. K zodpovednosti za tento útok sa prihlásila skupina Džundulláh, ktorá je odnožou Talibanu a rok predtým deklarovala vernosť Islamskému štátu.

 

Náboženské násilie v Pakistane je na vzostupe a sunnitskí militanti často útočia proti šiitom, ktorých považujú za odpadlíkov. Šiiti tvoria asi pätinu 180-miliónovej populácie krajiny a podľa ľuskoprávnej organizácie Human Rights Watch ich už pri útokoch v Pakistane od začiatku roku 2012 zahynulo vyše 800. K najhoršej masakre za posledné obdobie došlo v decembri roku 2014 na škole v Pešávare, kde extrémisti pozabíjali 145 ľudí, prevažne detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies