Polícia zhabala 60 ton pirátskych miniatúr Eiffelovej veže

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 06:21 • 2 min
Polícia zhabala 60 ton pirátskych miniatúr Eiffelovej veže

PARÍŽ - Francúzska polícia vo štvrtok zhabala 60 ton miniatúr Eiffelovej veže určených na predaj turistom na pouličnom čiernom trhu v Paríži. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Metropola Francúzska je jedným z najnavštevovanejších miest sveta, do ktorej ročne zavíta približne 29 miliónov ľudí. Rušný turistický ruch však so sebou prináša i záplavu pirátsky vyrobených suvenírov od replík "eiffelovky" až po falošný odev značky Hermés.

 

Väčšinu nelegálnych predavačov tvoria prisťahovalci, ktorí okupujú najfrekventovanejšie časti mesta, neplatia dane a poškodzujú obchod autorizovaných predajcom. Podľa polície došlo k zhabaniu cínových, výrazne farebných 8-centimetrových sošiek v sklade neďaleko letiska v meste Le Bourget ležiacom severne od Paríža. Pri akcii zatkli ženu čínskej národnosti.

Úrady uviedli, že čínske gangy, z ktorých mnohé sídlia vo východnej časti Paríža, dovážajú pirátske výrobky z Číny a následne ich predávajú skupinám kontrolujúcim pouličných predavačov. V čase vrcholiacej letnej sezóny v okolí Eiffelovej veže operuje 300-400 nelegálnych predajcov suvenírov. Polícia medzi obyvateľstvom rozširuje letáky, v ktorých ich vystríha pred týmito obchodníkmi.

Mnoho z nich prichádza do krajiny aj z Indie a Senegalu. Ak sú prichytení pri nezákonnej činnosti, polícia im skonfiškuje tovar, avšak často bývajú prepustení, nakoľko väčšina z nich nie je schopná uhradiť pokutu vo výške do 3750 eur. Niektorých štát deportuje späť do ich vlasti, tento proces je však právne veľmi zdĺhavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies