Polícia zatýkala počas demonštrácie homosexuálov v Petrohrade

NETKY.SK • 13 Október 2013, 09:38 • 2 min
Polícia zatýkala počas demonštrácie homosexuálov v Petrohrade

MOSKVA - Za mreže putovalo najmenej 60 ľudí, z radov podporovateľov homosexuálnej komunity ako aj jej odporcov.

slovakia

left justify in out

Na zhromaždení aktivistov za práva homosexuálov v ruskom Petrohrade zatkla polícia 67 ľudí po tom, ako podujatie prerástlo do zrážok podporovateľov homosexuálnej komunity a jej odporcov. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestnu políciu.

Zhromaždenie v petrohradskom parku Marsovo pole sa začalo o 14.00 h miestneho času, pričom však na mieste sa už predtým zoskupili aktivisti proti rozšírenie práv sexuálnych menšín, medzi nimi podľa RIA Novosti boli rôzne skupiny, najmä náboženské a nacionalistické.

Odporcovia podujatia čakali na aktivistov z LGBT komunity spievajúc náboženské piesne. Snažili sa im zabrániť v presune k vojnovému pamätníku v strede parku Marsovo pole, kde sú umožnené demonštrácie bez osobitných povolení.

Polícia zasiahla krátko po začatí potýčky, ktorá sa rozpútala vo chvíli, keď)d sa aktivisti za práva homosexuálov pokúsili rozprestrieť vlajku vo farbách dúhy. Zadržaných bolo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy dovedna 15 podporovateľov podujatia a 30 odporcov. Príslušnosť ďalších zadržaných nezverejnili.

Demonštrácie za práva homosexuálov sa v Rusku rozmohli v ostatných týždňoch v súvislosti so zákonom o zákaze propagácie netradičných sexuálnych vzťahov, ktorý ruský prezident Vladimir Putin podpísal v júli. Prijatý zákon považuje za protizákonný prístup neplnoletých osôb k informáciám vykresľujúcim homosexuálne vzťahy ako normálne alebo atraktívne. Za porušenie zákona môžu nasledovať prísne tresty - až do 15 dní vo väzení, ktoré sa vzťahujú aj na cudzincov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona