Polícia zatkla rušňovodiča havarovaného vlaku ako podozrivú osobu

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 15:05 • 2 min
Polícia zatkla rušňovodiča havarovaného vlaku ako podozrivú osobu

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Španielska polícia dnes zatkla rušňovodiča vlaku, ktorý havaroval v severozápadnej španielskej oblasti Galícia. Oznámila to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Polícia tiež znížila bilanciu obetí z 80 na 78 a vyšetrovatelia si prevzali "čierne skrinky" vlaku. Tie podľa očakávania vrhnú svetlo na to, prečo išiel vo chvíli vykoľajenia rýchlejšie, než je povolená rýchlosť v zákrute.

Rušňovodič Francisco José Garzón Amo bol dnes oficiálne zatknutý v nemocnici, kde sa zotavuje. Uviedol to Jaime Iglesias, šéf Národnej polície v oblasti Galícia, kde sa nehoda stala na okraji regionálneho hlavného mesta Santiago de Compostela. Iglesias informoval, že Garzón Amo bude vypočúvaný ako "podozrivý zo zločinu, v súvislosti s príčinou nehody".

Rušňovodič, nachádzajúci sa v nemocnici pod policajným dozorom, ešte nemôže kvôli zdravotnému stavu svedčiť. Iglesias uviedol, že nemá podrobnosti o jeho stave, ale ten môže zdržať úsilie policajtov o vypočutie.

Úrady upravili bilanciu obetí z 80 na 78. Odborníci na súdne lekárstvo totiž v márnici, provizórne zriadenej na štadióne v Santiagu, zistili, že niektoré časti tiel patria k sebe. Polícia stále pracuje na identifikovaní pozostatkov, ktoré podľa predpokladov patria šiestim ľuďom. Počet obetí sa však môže podľa výsledkov práce expertov znovu zmeniť.

Vyšetrovatelia medzitým prevzali "čierne skrinky" vlaku, ktorý sa vrútil vysokou rýchlosťou do zákruty a vykoľajil sa. Skrinky obsahujú údaje o jazde vlaku - vrátane rýchlosti, vzdialeností a brzdení - sú podobné letovým záznamníkom lietadiel. 

Úrady neuviedli, ako dlho bude trvať analýza údajov zo skriniek.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona