Polícia zatkla niekoľko vysokopostavených funkcionárov FIFA: Úplatky viac ako 100 miliónov

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 16:20 • 2 min
Polícia zatkla niekoľko vysokopostavených funkcionárov FIFA: Úplatky viac ako 100 miliónov

ZÜRICH - Federálne ministerstvo spravodlivosti Švajčiarska oznámilo, že v krajine zatkli šesť vysokopostavených futbalových funkcionárov pre podozrenie z korupcie a plánujú ich vydať americkým úradom. V stredu zároveň otvorili trestné konania voči jednotlivcom v súvislosti s udeleným práv na organizáciu majstrovstiev sveta v rokoch 2018 a 2022 Rusku, respektíve Kataru.

slovakia

left justify in out

Osoby sú podozrivé z korupcie a prania špinavých peňazí. Úrad generálneho prokurátora taktiež informoval, že zadržali aj dáta a dokumenty z informačných systémov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Hovorkyňa organizácie zatiaľ prípad nekomentovala.

 

Ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že konalo na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie. Zatýkaniu predchádzala prehliadka luxusného zürišského hotela. Zadržaní sú v USA podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Prípad vyšetruje úrad federálneho žalobcu v newyorskom východnom obvode. Peniaze údajne putovali práve cez americké banky.

 

 

 

 

"Šesť futbalových funkcionárov zatkla dnes v Zürich polícia miestneho kantónu. Zatykače boli vydané na žiadosť amerických orgánov. Kancelária prokurátora pre východný obvod New Yorku vyšetruje tieto osoby pre podozrenie z prijatia úplatkov. Predstavitelia športových mediálnych spoločností a promotérskych firiem sú podozriví z toho, že platili futbalovým funkcionárom, delegátom FIFA a ďalším osobám z organizácií FIFA dokopy viac ako 100 miliónov dolárov. Predpokladá sa, že na oplátku získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike. Podľa amerických orgánov sa tieto zločiny pripravili na území USA a platby išli cez americké banky," uvádza sa vo vyhlásení federálneho ministerstva spravodlivosti Švajčiarska.

 

 

 

Zásah sa odohral iba dva dni pred voľbami prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Informovala agentúra AP.

 

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) označila zatknutie šiestich popredných funkcionárov za "ťažký moment", no uviedla, že jej prezident Sepp Blatter po prepuknutí korupčného škandálu nezloží funkciu a voľby nového šéfa organizácie sa uskutočnia podľa plánu.

 

"Rozhodne je to pre nás ťažký moment. No je to dobré pre FIFA. Potvrdzuje to, že sme na správnej ceste. Bolí to, nie je to jednoduché, ale je to správna cesta," agentúra Reuters citovala hovorcu FIFA Waltera De Gregoria. Podľa jeho slov situácia neovplyvní prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia podľa pôvodného plánu v piatok počas kongresu organizácie v Zürich. Taktiež zdôraznil, že dva najbližšie svetové šampionáty budú organizovať Rusko (2018) a Katar (2022), tak ako boli zvolené.

 

img

 

Denník New York Times v tejto súvislosti uvádza, že medzi zadržanými osobami sú prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li, viceprezident FIFA a prezident federácie na Kajmanských ostrovoch Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo z Uruguaja, ktorý je viceprezidentom FIFA a bývalým prezidentom Juhoamerickej futbalovej asociácie ako aj Jack Warner z Trinidadu a Tobago, exviceprezident FIFA a prezident Karibskej futbalovej únie. Periodikum pripomína, že osôb podozrivých z korupcie môže byť viac. Nie všetci z nich sa však nachádzajú v Zürichu.

 

Hlavným bodom kongresu budú voľby prezidenta FIFA. Favoritom je doterejší líder organizácie Sepp Blatter, ktorého vyzve jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Blatterovi vyčítajú kritici spojenie s korupčnými aférami vo FIFA. Švajčiar nie je medzi zadržanými.

 

Pracovníci hotela zakrývali funkcionárov plachtami, aby ich ukryli pred médiami

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies