Polícia zatkla experta na bomby z Boko Haram

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 13:18 • 2 min
Polícia zatkla experta na bomby z Boko Haram

LAGOS - Nigérijská polícia zatkla údajného odborníka na bomby z islamistickej extrémistickej sekty Boko Haram, ktorý je podľa úradov zodpovedný aj za nedávne explózie so stovkami zabitých obetí.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na armádny zdroj o tom dnes informovali miestne noviny Premium Times.
     

Muž, ktorého meno nebolo zverejnené, sa priznal k účasti na troch veľkých bombových útokoch - v nigérijskom hlavnom meste Abuja a v meste Jos v strednej časti krajiny.
     

Na autobusovej stanici v abujskej štvrti Nyanya zahynulo 14. apríla najmenej 75 ľudí. O dva týždne neskôr druhý výbuch v Nyanyi zabil 19 ľudí. Pri dvoch explóziách z 20. mája na hlavnom trhovisku v Jose prišlo o život 200 ľudí.
     

Experta na bomby zatkli vojaci na kontrolnom stanovišti neďaleko mesta Bama v severnom štáte Borno, pretože niesol "sofistikované komunikačné zariadenia, mapu, veľmi drahý laptop a 30 USB kľúčov", uviedol armádny zdroj.
     

Expert bol na ceste do lesa Sambisa, ktorý je pokladaný za obvyklý úkryt členov zo sekty Boko Haram.
     

Oznámenie o zatknutí prišlo deň po tom, ako nigérijský prezident Goodluck Jonathan prisľúbil, že využije všetky dostupné prostriedky na odvrátenie hrozby terorizmu, a oznámil amnestiu pre tých členov Boko Haram, ktorí sa vzdajú zbraní.
     

Skupina Boko Haram, ktorej názov znamená "Západná výchova je hriešna", zabila len tento rok vyše 1000 ľudí pri pravidelných týždenných útokoch v severnej a strednej časti Nigérie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona