Polícia zatkla bývalého strážnika z Osvienčimu

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 07:47 • 2 min
Polícia zatkla bývalého strážnika z Osvienčimu

STUTTGART - Nemecká polícia v pondelok zatkla 93-ročného údajného strážnika z nacistického koncentračného tábora Osvienčim.

slovakia

left justify in out

Zadržaný Hans Lipschis je "silno podozrivý" zo zapojenia do vrážd väzňov, uviedla v pondelok prokuratúra v meste Stuttgart. Podľa jej údajov Lipschis pracoval v tábore počas druhej svetovej vojny od roku 1941 až do jeho oslobodenia v roku 1945. Polícia prehľadala jeho byt v Aalene a vzala ho do väzby, zatiaľ čo proti nemu chystajú obvinenia. Lipschis sa priznal, že v tábore na území okupovaného Poľska slúžil ako príslušník Waffen SS, tvrdí však, že bol iba kuchárom. V apríli zaradilo Centrum Simona Wiesenthala jeho meno na štvrté miesto zoznamu najhľadanejších nacistov. Lipschis má byť jedným z asi päťdesiatky dozorcov tábora, ktorí sú stále nažive.

Správy o jeho zatknutí prichádzajú v rovnaký deň, ako sa začal proces s údajnou neonacistkou obvinenou z účasti na 10 rasovo motivovaných vraždách. Nacisti zabili v poľskom koncentračnom tábore v Osvienčime počas druhej svetovej vojny približne jeden a pol milióna ľudí, prevažne Židov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies