Polícia zatkla 11 ľudí podozrivých z členstva v neonacistickej skupine

NETKY.SK • 27 September 2017, 17:31 • 2 min
Polícia zatkla 11 ľudí podozrivých z členstva v neonacistickej skupine

LONDÝN - Jedenásť ľudí zatkla britská polícia v rámci rozsiahleho celoštátneho vyšetrovania od vlaňajšieho roka zakázanej neonacistickej organizácie Národná akcia, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Medzi zadržanými je šesť osôb zo severozápadného Anglicka, dve z južného Walesu, dve z grófstva West Yorkshire a jedna z grófstva Wiltshire. Všetci majú 22-35 rokov a podozriví sú z členstva v Národnej akcii. Zadržali ich v súlade s britskými protiteroristickými zákonmi. Piati z nich sú podozriví z financovania terorizmu, zatiaľ čo zvyšných šiestich polícia vypočúva v súvislosti s možnou prípravou teroristických činov.

 

Členstvo alebo nabádanie k podpore zakázanej organizácie sa v Británii považuje za trestný čin, pričom jeho páchateľovi hrozí odňatie slobody až do výšky desiatich rokov. Národná akcia je prvá krajne pravicová organizácia, ktorú v Británii vlani zakázali. Tamojšia vláda ju označuje za "ostro rasistickú, antisemitskú a homofóbnu".

 

Skupina okrem iného velebila Thomasa Maira, ultrapravicového extrémistu, ktorý vlani zabil labouristickú poslankyňu Jo Coxovú, pripomenula agentúra AP. Z členstva v tejto organizácii obvinili ešte skôr v septembri aj ďalšie tri osoby vrátane dvoch britských vojakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona