VIDEO Polícia zasiahla v Paríži proti násilným demonštrantom

NETKY.SK • 30 November 2015, 05:29 • 2 min
VIDEO Polícia zasiahla v Paríži proti násilným demonštrantom

PARÍŽ - Spolu 341 ľudí zaistila francúzska polícia pri potýčkach, ktoré prepukli v nedeľu deň pred začiatkom klimatickej konferencie OSN v centre Paríža počas pokojnej demonštrácie za ochranu životného prostredia. Zo zaistených osôb bolo 317 predbežne zadržaných, informovali dnes francúzske médiá s odvolaním sa na parížsku policajnú prefektúru.

slovakia

left justify in out

 Francúzsky prezident Francois Hollande z Bruselu, kde sa konal summit EÚ-Turecko, násilnosti odsúdil.

 

"Tieto rušivé živly nemajú nič spoločného s ochrancami životného prostredia," povedal Hollande.


"Je to dvojnásobne poľutovaniahodné a škandalózne, že sa to stalo na Námestí republiky, kde sú kvetiny a sviečky na pamiatku tých, ktorých zabili guľky teroristov," dodal francúzsky prezident.

 

 

 


Poriadková polícia zasahovala v uliciach vedúcich k Námestiu republiky slzným plynom po tom, čo asi 200 demonštrantov začalo na jej príslušníkov hádzať fľaše a iné predmety. Zároveň vykrikovali "výnimočný stav" alebo "policajný štát".

 


Vo Francúzsku bol 14. novembra vyhlásený výnimočný stav po tom, čo deň predtým skupina teroristov zabila na rôznych miestach Paríža 130 ľudí.

 


Napriek platnému výnimočnému stavu a z toho vyplývajúceho zákazu hromadných akcií vytvorili stovky demonštrantov v Paríži niekoľko ľudských reťazí. Týmto spôsobom chceli pred klimatickým summitom OSN podporiť opatrenia na zastavenie globálneho otepľovania.


Jediná oficiálne povolená akcia sa konala práve na Námestí republiky v centre Paríža, kde občianske hnutie Avaaz rozmiestnilo približne 20.000 párov starých sandálov a topánok symbolizujúcich demonštrantov, ktorí nemohli prísť kvôli zákazu zhromaždení.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies