AKTUALIZÁCIA: VIDEO Roberta Fica prepustili, niekto mu poškodil auto

NETKY.SK • 16 December 2021, 19:46 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: VIDEO Roberta Fica prepustili, niekto mu poškodil auto

BRATISLAVA - Polícia odviedla šéfa opozičného Smeru-SD vo štvrtok večer pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Krátko po 20:00 bol opäť na slobode.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 16. decembra, 21:00

 

Robert Fico povedal novinárom, že ho obvinili z trestného činu podnecovania. Na adresu samotných policajtov vyhlásil, že sa hanbili a "bolo im to mimoriadne nepríjemné, no museli robiť to, čo im prikázali zhora". Uviedol, že konanie bolo možno protiústavné. 

 

Konanie polície vníma ako zastrašovanie zo strany ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana či špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

 

Počas príhovoru niekto z davu oznámil Ficovi, že mu rozbili auto. Politik označil páchateľa za blázna. O chvíľu neskôr sa z davu ozvali radostné výkriky, podľa ktorých páchateľa chytili.  

 

 

 

Pôvodný článok:

Strana sa chce smútočným sprievodom symbolicky rozlúčiť s demokraciou a vyjadriť "nesúhlas s politikou vlády a jej hovorkyne prezidentky Čaputovej". Predstavitelia strany uviedli, že v akcii budú pokračovať. Polícia predviedla Fica na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní (OČTK). TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

 

 

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár v súvislosti s policajným zákrokom vyhlásil, že protestujúcich to nezastaví. Nemyslí si, že policajti konali z vlastného presvedčenia, ale z donútenia. Ubezpečil, že v proteste budú pokračovať a dokončia to, čo majú pripravené bez toho, aby porušovali pravidlá. "Nezastaví to ani nás, ani bežných ľudí, ktorí nesúhlasia s tým, čo sa na Slovensku deje," povedal na brífingu Blanár.

 

Prečítajte si tiež: Robert Fico ohlásil nezvyčajný protest

 

Poslanec Ľuboš Blaha hovorí o fašizme a policajnom terore. Policajný zásah prirovnal k zákroku "gestapákov". Zdôraznil, že strana za Ficom stojí. Je presvedčený, že Fico neurobil nič zlé a protizákonné. Pripomenul, že odpor vyjadrujú najbezpečnejšie a najpokojnejšie. Zásah označil za brutálny.

 

 

Na zadržanie reagovala aj strana Hlas-SD, ktorá považuje zadržanie predsedu opozičnej strany pre verejný prejav protivládneho politického názoru za absolútne neprípustné. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

 

"Neprijateľné zásahy polície voči záchranárom aj voči predstaviteľom opozície potvrdili vyjadrenia Hlasu, že núdzový stav neslúži vláde na zabezpečenie chodu zdravotníctva, ale potláčanie elementárnych ústavných práv a slobôd slovenských občanov," konštatuje strana.

 

 

Možno vás zaujme: Trestné stíhanie záchranárov je nezákonné! Čo hovoria Hamran a Mikulec?

 

Exminister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru-SD považuje zásah za nezákonný. Poukázal na to, že na obmedzenie osobnej slobody poslanca je potrebný súhlas Národnej rady SR, ktorý v tomto prípade absentuje. Predpokladá preto, že Fica v krátkej dobe prepustia. Kaliňák hovorí o hrubom pošliapaní demokracie a zneužívaní právomocí verejného činiteľa. Verí, že vyvodia adekvátnu zodpovednosť. V súvislosti s protestom podľa neho neporušili žiadne protipandemické opatrenia. Sprievod áut mestom nie je podľa neho zakázaný.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies