Polícia zadržala štyri osoby podozrivé z troch mafiánskych vrážd

NETKY.SK • 25 August 2011, 18:11 • 2 min
Polícia zadržala štyri osoby podozrivé z troch mafiánskych vrážd

Polícia zadržala štyri osoby podozrivé z troch mafiánskych vrážd

slovakia

left justify in out

img

Policajti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) zadržali vrámci policajno - bezpečnostnej akcie, ktorá prebehla "pred pár dňami", štyri osoby podozrivé z účasti na troch mafiánskych vraždách spáchaných v rokoch 2000, 2001 a 2010 v priestore Śaľa - Galanta - Nové Zámky. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Jaroslav Spišiak.
      Všetkých štyroch zadržaných ÚBOK podľa neho dlhodobo eviduje ako osoby z prostredia organizovaného zločinu v priestore, ktorý sa z tohto pohľadu dlhodobo javí ako rizikový. "Zadržanie týchto štyroch osôb prebiehalo na rôznych miestach Slovenska. 34- ročný Roman P. z okresu Galanta bol zadržaný v Trnave, 40- ročný Ladislav V. z okresu Šaľa bol zadržaný v Kraľovej Nad Váhom, 40 - ročný Slavomír S. z okresu Nové Zámky bol zadržaný v mieste trvalého bydliska a 39 - ročný Daniel S. z Nových Zámkov bol zadržaný v Bratislave," uviedol Spišiak.
      Dodal, že zadržaní boli podozriví zo spáchania troch vrážd, ktoré boli vnímané tak ÚBOK-om, ako aj médiami ako vraždy z prostredia organizovaného zločinu. "Súviasiace s bojom o teritóriá, bojom o postavenie v zločineckých štruktúrach a bojom o čo najvyššie zisky z nelegálnej činnosti," komentoval Spišiak motívy vrážd, ktoré boli spáchané v rokoch 2000, 2001 a 2010.
      "Vyšetrovateľ ÚBOK-u obvinil Romana P. a Ladislava V. zo spáchania úkladnej vraždy Jozefa Kaciana, ktorá sa stala 23. februára roku 2010 o 14,50 v Šali streľbou zo samopalu vz. 58," uviedol Spišiak. V septembri 2001 bol v Sládkovičove zavraždený streľbou z krátkej guľovej zbrane ráže 9 mm podnikateľ Ján Kriška. Obvinení sú Slavonír S. a Viliam M., druhý menovaný je na úteku kvôli iným trestným činom. Posledná vražda sa stala 28. decembra 2000 v Seredi, kde samopalom zastrelili Jozefa Mikuláša. Z tejto vraždy sú obvinení Ladislav V. a Daniel S. "Roman P. bol vzatý do vyšetrovacej väzby, ostatní obvinení sú v procese rozhodovania," dodal Spišiak.
      Vzhľadom na priestor, v ktorom zadržané osoby operovali, je pravdepodobné, že sa navzájom poznali aj s členmi tzv. "bankomatovej mafie". Polícia má podľa Spišiaka rozpracované aj ďalšie kauzy a postupne úplne rozložila významnejšie skupiny organizovaného zločinu v priestore Nových Zámkov, Galanty a Serede. "Obvinenie v prípade vraždy Maroša Kováča si nechávame ako bonbónik úplne na koniec," povedal Spišiak.
      Zároveň potvrdil, že útok bazukou na jedného zo zadržaných mužov, Ladislava V., považuje polícia za naaranžovaný. "Bazuka bol zúfalý pokus o odvrátenie pozornosti polície od správneho smeru vyšetrovania trestných činov v tomto priestore," vyhlásil Spišiak.
      Na novinársku otázku, či pokročilo aj vyšetrovanie vraždy Ernesta Valka Spišiak odpovedal, že áno. "Postupne sa dopracovávame k tým bodom, ku ktorým sme sa dopracovať chceli," uviedol s tým, že vyšetrovanie prebieha podľa plánu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies