POLÍCIA: Zadržala neďaleko slovensko-ukrajinskej hranice 15 cudzincov

NETKY.SK • 18 Apríl 2011, 07:25 • 2 min
POLÍCIA: Zadržala neďaleko slovensko-ukrajinskej hranice 15 cudzincov

POLÍCIA: Zadržala neďaleko slovensko-ukrajinskej hranice 15 cudzincov

slovakia

left justify in out

Príslušníci Riaditeľstva hraničnej polície (RHP) v Sobranciach zadržali v uplynulých dňoch na slovensko-ukrajinskom pohraničí 15 cudzincov. Informovala o tom hovorkyňa RHP Agnesa Kopernická.
      "Dňa 14. apríla 2011 v čase o 15.30 h zadržali policajti Oddelenia hraničnej kontroly Policajného zboru (OHK PZ) Petrovce v katastrálnom území obce Porúbka, okres Sobrance, dvoch štátnych príslušníkov Ruskej federácie – Čečenska a jedného štátneho príslušníka Moldavska," informovala Kopernická. Približne o 23.10 h podľa jej slov zadržali policajti OHK PZ Vyšné Nemecké v okrese Sobrance dvoch Moldavčanov aj pri motoreste v tej istej obci.
      "Preverovaním bolo zistené, že cudzinci prekročili štátnu hranicu z Ukrajiny do SR spoločne. Jeden z Čečencov je podozrivý z prečinu prevádzačstva, keďže mu ostatní členovia skupiny jednotlivo zaplatili sumu 1000 až 1500 eur za cestu do Českej republiky," vysvetlila hovorkyňa RHP. Ako dodala, podozrivého muža umiestnili v cele policajného zaistenia Okresného riaditeľstva Policajného zboru Michalovce. Ostatných členov skupiny premiestnil na základe ich rozhodnutia o požiadanie azylu na Slovensku do azylového zariadenia v Humennom. "Prípad prevzal vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii," objasnila Kopernická.
      Ďalších dvoch cudzincov zadržali policajti OHK PZ Podhoroď v obci Ruská Bystrá, okres Sobrance, a to 14. apríla o 17.00 h. Obaja Somálčania sú obvinení z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia, nakoľko ich podľa Kopernickej v minulosti vyhostili z nášho územia s určením zákazu vstupu na Slovensko.
      K zadržaniu ďalšieho cudzinca došlo 15. apríla o 19.20 h v katastrálnom území obce Michajlov v okrese Snina. Moldavčana administratívne vyhostili z nášho územia s určením zákazu vstupu na Slovensko do 15. apríla 2014.
      Príslušníci OHK PZ Zboj zadržali cudzincov 15. apríla tohto roku aj pri budove Obecného úradu v obci Zboj v okrese Snina. "Išlo o troch štátnych príslušníkov Somálska, 16-ročné dievča bolo prevezené vozidlom rýchlej zdravotníckej pomoci na interné oddelenie nemocnice v Snine s bolesťami v hrudnej oblasti," povedala Kopernická. Ďalšieho maloletého zo skupiny, 14-ročného chlapca, odovzdali policajti pracovníkom sninského Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorí mali zabezpečiť jeho prevoz do detského domova.
      "Tretí cudzinec zo skupiny je obvinený z marenia výkonu úradného rozhodnutia, keďže bol 2. marca 2011 administratívne vyhostený z územia SR s určením zákazu vstupu na územie SR do 1. marca 2014. Prípad realizuje poverený príslušník mobilnej zásahovej jednotky," podotkla hovorkyňa RHP.
      Ako ďalej uviedla, policajti OHK PZ Ulič zadržali ďalšieho cudzinca, konkrétne štátnu príslušníčku Somálska, 16. apríla o 7.00 h medzi obcami Kolbasov a križovatkou smerom na obec Topoľa v okrese Snina. "Prípad realizuje OHK PZ Zboj," priblížila Kopernická.
      Ďalších troch štátnych príslušníkov Moldavska zadržali príslušníci OHK PZ Petrovce 17. apríla o 9.25 h v katastrálnom území obce Koromľa v okrese Sobrance. Hovorkyňa RHP uviedla, že štátnu hranicu z Ukrajiny do SR prekročili nedovoleným spôsobom mimo hraničného priechodu.
      "Dve osoby boli v zmysle readmisnej dohody vrátené na územie Ukrajiny, zároveň im bolo vydané rozhodnutie o administratívnom vyhostení s určením zákazu vstupu na územie SR do 16. apríla 2016. Tretiemu cudzincovi poverený príslušník vzniesol obvinenie z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia, keďže už v minulosti bol administratívne vyhostený z územia SR," uzavrela Kopernická.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies