Polícia začala pre vybuchnutý granát v Novákoch trestné stíhanie

NETKY.SK • 23 Október 2013, 09:46 • 2 min
Polícia začala pre vybuchnutý granát v Novákoch trestné stíhanie

BRATISLAVA - Polícia začala trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia v súvislosti s utorkovým výbuchom granátu v Centre testovania munície v Novákoch.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa trenčianskych policajtov Elena Antalová. Pri výbuchu utrpel 36-ročný pyrotechnik rozsiahle poranenia. Granát mu bezprostredne po odistení vybuchol prakticky v ruke.

Výbuch mužovi spôsobil devastačné poranenie ruky, zranenie hlavy a brucha. Podľa predbežnej lekárskej správy si zranenia vyžiadajú práceneschopnosť viac ako 42 dní. Policajný pyrotechnik z Trenčína spolu s bratislavskými pyrotechnikmi kriminalistického a expertízneho ústavu dôkladne skontrolovali miesto, kde došlo k výbuchu, píše Antalová. Na miesto nehody prišiel v utorok aj štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petrom Vojtekom. Udalosť vyšetruje vojenská polícia ministerstva obrany. Podľa informácií zo zdroja blízkeho rezortu obrany išlo v tomto prípade o granát, ktorý už prešiel prvotnou kontrolou. Tú robia röntgenovým zariadením. Kontroly nariadili po tragickej udalosti, keď začiatkom roka 2012 v muničnom sklade v Novákoch pri manipulácii s granátmi zahynul 43-ročný civilný zamestnanec a traja ľudia sa zranili. 

Ministerstvo obrany pre minuloročný tragický výbuch granátu zvýšilo bezpečnostné opatrenia a nariadilo skontrolovať granáty, pri ktorých je podozrenie, že môžu byť chybné. "Bez pyrotechnickej kontroly sú totiž nebezpečné pre akúkoľvek ďalšiu manipuláciu," uviedla v auguste hovorkyňa MO SR Martina Balleková. Ministerstvo v súvislosti s dvoma nájdenými chybnými granátmi podalo ešte v máji tohto roka na generálnej prokuratúre oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu. Rezort obrany predovšetkým žiadal preveriť, či nebol spáchaný trestný čin všeobecného ohrozenia. 

Dočasný zákaz používať granáty URG-86 a manipulovať s nimi v celých ozbrojených silách vrátane zahraničných operácií platí od tragickej udalosti, ktorá sa stala počas inventarizácie skladových zásob. Opätovné používanie granátov bude možné až po kontrole viac ako 70-tisíc kusov, ktoré sú v zásobách Ozbrojených síl SR. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies