Polícia zabránila mladej Britke odletieť bojovať do Sýrie

NETKY.SK • 17 December 2014, 18:18 • 2 min
Polícia zabránila mladej Britke odletieť bojovať do Sýrie

LONDÝN - Britská protiteroristická jednotka musela začiatkom decembra zastaviť lietadlo, ktoré už rolovalo po vzletovej dráhe londýnskeho letiska Heathrow, aby tak zabránila 15-ročnému dievčaťu vycestovať do Sýrie. Tam sa mladá Angličanka chcela zapojiť do bojov po boku islamských militantov, napísal dnes denník Evening Standard.

slovakia

left justify in out

Dievča z londýnskej štvrte Tower Hamlets si tajne našetrilo finančné prostriedky a bez vedomia rodičov si kúpilo letenku do tureckého Istanbulu. Jej úmysel rozšíriť rady islamistov v Sýrii sa však podarilo prekaziť po tom, ako sa o jej plánoch na základe hlásenia dozvedeli príslušníci protiteroristického oddelenia londýnskej Metropolitnej polície.
     

"Lietadlo už rolovalo po vzletovej a pristávacej dráhe, ale nám sa ho podarilo obrátiť. Bolo to ťažké rozhodnutie, hlavne pre všetky tie komplikácie, ktoré spôsobilo. Ale museli sme jej v tom zabrániť. Pravdepodobne jej to zachránilo život," uviedol pre Evening Standard zdroj z prostredia Metropolitnej polície.
     

Podľa šéfa londýnskej polície Bernarda Hogana-Howa vycestovalo do Iraku a Sýrie s cieľom bojovať v radoch militantnej organizácie Islamský štát približne 500 britských občanov, z ktorých sa medzičasom 250 už vrátilo domov.
     

Premiér David Cameron pred časom varoval, že militanti, ktorí sa do Británie vracajú z bojísk na Blízkom východe, by mohli vyvíjať teroristickú činnosť aj doma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies