Polícia vyvracia supertajný hoax. Prezidentka Čaputová ani pápež nie sú členmi Hitlerovej sekty

NETKY.SK • 2 August 2021, 11:22 • 2 min
Polícia vyvracia supertajný hoax. Prezidentka Čaputová ani pápež nie sú členmi Hitlerovej sekty

BRATISLAVA - Polícia vyvracia ďalší hoax o tom, že prezidentka Zuzana Čaputová, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a pápež František patria do tajného spoločenstva, ktorého vyznávačom bol aj Adolf Hitler.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti na profile Hoaxy a podvody - Polícia SR reagujú na fotografiu, ktorá sa už niekoľko dní šíri na internete. Zobrazuje Zuzanu Čaputovú a Ursulu von der Leyenovú pri ich spoločnom stretnutí. Ich vzájomné gesto  prekrížených rúk má odkazovať na akési spoločenstvo.

 

Bujná fantázia konšpirátorov
„Pre absurdnosť tejto konšpirácie sme neplánovali naň reagovať. Je zjavné, že prezidentka Čaputová nemá ani len prekrížené ruky. Z neverbálneho hľadiska ide o gesto úprimného, vzájomného rešpektu. Keď sa stal súčasťou tohto hoaxu aj pápež a jeho kríž, rozhodli sme sa hoax vyvrátiť,“ skonštatovala polícia.

 

Konšpirátori totiž k fotke prezidentky a predsedníčky Európskej komisie pridali aj fotografiu pápeža. Ten má mať na kríži postavu s prekríženými rukami.

 



„Na základe verejne dostupných informácií sa na kríži pápeža nachádza postava Dobrého pastiera, ktorá predstavuje Ježiša Krista. Pastier nesie cez plece stratenú ovečku, pričom stráži celé stádo. Opäť, gesto prekrížených rúk, sa na ňom vôbec neobjavuje, to len konšpirátori si nevedia priblížiť obrázok bližšie a hlavne vyhľadávať (overovať) informácie,“ pokračovala polícia.

 

Tajné a záhadné neznamená pravdivé!
Vo svojom statuse polícia vysvetľuje aj to, prečo ľudia na internete šíria podobné konšpiračné teórie. „Človeka vždy fascinovalo čokoľvek, čo malo prívlastok tajné, záhadné. Neznamená to, že všetko tajné a záhadné je pravdivé. Šíritelia hoaxov sú náchylnejší veriť čomukoľvek, čo má takéto prívlastky,“ napísali s tým, že záhadné a tajomné vedia objavovať aj tam, kde sa nič také nenachádza. Šíritelia konšpirácií tak podľa polícia robia aj preto, aby vyzdvihli vlastnú dôležitosť a ego.

„Odtajňovanie záhadných spolkov je pre niektorých národným športom, čo popiera samotnú záhadnosť a tajomnosť. V normálnom svete platí, že to, čo je tajné, sa na verejnosť spravidla nikdy nedostane. Predstava o tom, že členovia tajného spolku si na verejnosti pred kamerami vymieňajú tajné odkazy, ktoré sú však vždy ‚pečlivo‘ odhalené pozorným okom konšpirátora, je základnou myšlienkou hoaxov tejto kategórie,“ uzavrela polícia.
 

Prečítajte si viac: Polícia SR upozorňuje na HOAX! Horiaca budova v Paríži nie je sídlom francúzskeho premiéra



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona