Polícia vysvetľuje ako sa obeťou podvodov pri online nákupoch môžu stať aj predávajúci

NETKY.SK • 18 Január 2021, 11:15 • 2 min
Polícia vysvetľuje ako sa obeťou podvodov pri online nákupoch môžu stať aj predávajúci

Policajný zbor upozorňuje, že obeťou podvodov pri online nákupoch sa môžu stať aj predávajúci.

slovakia

left justify in out

Policajný zbor upozorňuje, že obeťou podvodov pri online nákupoch sa môžu stať aj predávajúci. Na sociálnej sieti polícia vysvetlila, ako môže podvodník jednať. Vyhliadne si tovar ponúkaný cez inzerát a osloví predávajúceho emailom alebo prostredníctvom sociálnych sietí, kde vyjadrí záujem o kúpu tovaru ako zahraničný záujemca. V rámci ďalšej konverzácie oznámi, že vzhľadom na rozmer tovaru (napríklad nábytok alebo biela technika) a vzdialenosť bydliska kupujúceho je cena dopravy vyššia,v stovkách eur, a prepravu bude potrebné zaplatiť vopred predávajúcim.

 

 

img

„Uvedenú situáciu kupujúci aktívne navrhne vyriešiť takým spôsobom, že k platbe za tovar, ktorú zašle vopred, priráta aj sumu, ktorú má potom predávajúci zaplatiť prepravnej spoločnosti. Navrhne predávajúcemu, že finančné prostriedky budú pripísané na jeho bankový účet alebo priamo platobnú kartu prostredníctvom bezpečnej platobnej služby PayPal, o čom je predávajúcemu zaslané falošné potvrdenie o vinkulácii platby. Tá zahŕňa sumu za tovar aj prepravu s informáciou, že prostriedky mu budú prevedené na účet ihneď, ako zaplatí za prepravu dopravnej spoločnosti z e-mailovej adresy, ktorá nepatrí spoločnosti PayPal, ale zobrazované meno odosielateľa sa snaží kopírovať identitu spoločnosti PayPal,” vysvetľuje polícia. V e-maile je uvedený aj spôsob, ako má predávajúci zaplatiť za predmetnú prepravu. Napríklad tak, že predávajúci si má zriadiť konto na určitej kryptoburze a následne nakúpiť kryptomenu (zvyčajne Bitcoin) a previesť zakúpenú kryptomenu na peňaženku kupujúceho.

Keď predávajúci zistí, že aj informácia o depozite je falošná, tak kupujúci podľa polície zvyčajne prestane komunikovať, alebo tvrdí, že finančné prostriedky nedostal a žiada ďalšie poplatky. „Taktiež je možné, že takýto kupujúci sa snaží získať aj informácie o platobnej karte predávajúceho a na navodenie dôvery kupujúcemu zasiela fotografie a kópie dokladov iných osôb,” dodáva polícia. Podľa nej je takýto útok zameraný na zníženie ostražitosti obete, ktorá pri potvrdení, že platba za jeho ponúkaný tovar je v depozite u dôveryhodnej spoločnosti, prestane platbu za dopravu vnímať ako rizikovú.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona