Polícia vyšetruje Toma Nicholsona za blog o vojenských tajných

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 16:07 • 2 min
Polícia vyšetruje Toma Nicholsona za blog o vojenských tajných

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry dnes telefonoval novinárovi Tomovi Nicholsonovi, aby čo najskôr prišiel na výsluch na políciu.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom denník SME na svojej internetovej stránke sme.sk. Na výsluch má novinár ísť v pondelok. "Má ísť o vyzradenie štátneho tajomstva a povedal, že sa to týka mojich blogov," povedal pre SME Nicholson.

Nicholson zatiaľ nevie, kto naňho podal trestné oznámenie. Ministerstvo obrany na otázky SME, či to bol minister alebo nejaký jeho iný predstaviteľ, neodpovedalo. "Ministerstvo obrany rešpektuje vyhlásenie špeciálneho prokurátora, ktorý si vyhradil právo až do skončenia vyšetrovania poskytovať informácie médiám len prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry, aby sme nemarili priebeh vyšetrovania," napísalo Glváčovo tlačové oddelenie. 

Vo svojom nedávnom blogu Nicholson informoval o konkrétnych prípadoch, ako Vojenská spravodajská služba tunelovala svoj majetok. Vychádzal z tajnej správy, ktorú dostali viacerí novinári. Nicholson zverejnil aj fotografiu budovy, o ktorú išlo. Chcel, aby si ľudia urobili vlastný názor, či takáto budova môže mať hodnotu, za ktorú ju služba neskôr predala, keď sa jej zbavovala, píše SME. 

Polícia na otázky SME, prečo Nicholsona vyšetrujú, neodpovedala s odvolaním sa na zákaz špeciálneho prokurátora. "Vec Vojenského spravodajstva je v štádiu vyšetrovania a preto sa nebudeme podrobne vyjadrovať. Zároveň však pripomíname, že všetky osoby, ktoré sa oboznámili s obsahom tohto materiálu, sú povinné zachovávať mlčanlivosť tak, ako to ukladá zákon číslo 215/2004 Z.z o ochrane utajovaných skutočností," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Paragraf 4 tohto zákona hovorí, že "utajovanou skutočnosťou nemôže byť informácia o trestnej činnosti verejných činiteľov", či "nehospodárnom, neefektívnom a neúčelnom nakladaní s verejnými prostriedkami". Príslušníci tajnej služby sú verejnými činiteľmi a v celom prípade je na základe správ, ktoré polícii a prokuratúre odovzdali médiá, začaté trestné stíhanie pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, píše SME. Polícia pred niekoľkými dňami päť hodín vypočúvala redaktorku Hospodárskych novín Martinu Tvardzíkovú Ruttkayovú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona