Polícia vyšetruje požiar Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, škody presiahli 3 milióny eur

NETKY.SK • 12 December 2016, 16:49 • 2 min
Polícia vyšetruje požiar Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, škody presiahli 3 milióny eur

KOŠICE - Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach odstraňuje a oboznamuje sa so škodami po ničivom požiari, ktorý v piatok (9.12.) vo večerných hodinách zachvátil budovu Prírodovedeckej fakulty na Ulici Dr. Kostlivého.

slovakia

left justify in out

"Požiar zničil úplne celú strechu. Pravdepodobne prepadom horľavých látok cez digestory zničil aj niekoľko laboratórií na prízemí. Druhá časť škôd súvisí so zásahom hasičov, ktorí napriek tomu, že nás ubezpečovali, že sa fokusujú na centrum, tak, samozrejme, voda v kombinácii so splodinami požiaru urobila svoje. Všetky poschodia sú zatečené a budú si vyžadovať kompletnú rekonštrukciu," uviedol pre TASR rektor UPJŠ v Košiciach Pavol Sovák.

 

Podľa neho sa podarilo zachrániť množstvo experimentálneho materiálu, nakoľko ohňom bolo poškodených len niekoľko laboratórií. "Našťastie chemické látky boli skladované v súlade s bezpečnosťou tak, ako majú byť, nedošlo k ohrozeniu obyvateľstva. Po sprístupnení budovy si mohli zamestnanci vziať experimentálny materiál," vysvetlil.

 

 

 

"V laboratóriu nukleárnej magnetickej rezonancie sa nachádza asi najdrahšia infraštruktúra, ktorú v tejto budove máme. Našťastie zostala takmer nedotknutá dymom aj vodou. Podľa informácií, ktoré mám od kolegov, hodnota tohto zariadenia je asi 800.000 eur," povedal na margo prístroja, ktorý požiar nepoškodil, dekan Prírodovedeckej fakulty Gabriel Semanišin.

 

Po požiari museli zabezpečiť priestory na vyučovanie. Celkovo sa tento problém týka približne 300 študentov v piatich ročníkoch. Ako uviedol Sovák, vo vedľajšom pavilóne začali s výučbou biológie dnes a od stredy začne blok chémie. "Predpokladáme, že od stredy teoretická výučba bude fungovať naplno v priestoroch Filozofickej fakulty. Čo sa týka laboratórnych cvičení, sme v závere zimného semestra, takže väčšinou išlo o docvičovanie úloh, ktoré študenti prípadne nestihli," vysvetlil.

 

"Treba povedať, že Ústav chemických vied má tri lokality. Jedna je v postihnutej budove a vo vedľajších dvoch budovách sú ďalšie jednotky, to znamená Katedra analytickej chémie, Katedra fyzikálnej chémie a Katedra organickej chémie. Zamestnanci si budú meniť pracovné pozície s kolegami. Máme náhradné priestory aj tu, v centre areálu," skonštatoval rektor UPJŠ.

 

Univerzita predbežne vyčíslila požiarom spôsobené škody na tri milióny eur. Podľa rektora rokujú s ministerstvom financií a pomoc im prisľúbila aj vláda. K príčinám požiaru uviedol, že nemajú bližšie informácie. "Je to otázka expertízy a súčinnosti zložiek, ktoré pripravujú záverečnú správu, ktorá pôjde poisťovni. Som rád, že nedošlo k zanedbaniu povinností počas dňa, či už zo strany učiteľov, alebo študentov," dodal Sovák.

 

 

Požiar preveruje polícia.  Presnú príčinu stanoví až expertíza.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona