Polícia vyšetruje podozrivé listové zásielky ako terorizmus

NETKY.SK • 25 November 2016, 15:52 • 2 min
Polícia vyšetruje podozrivé listové zásielky ako terorizmus

BRATISLAVA - Polícia s plnou vážnosťou vyšetruje prípady podozrivých zásielok, ktoré boli v priebehu novembra zaslané na ministerstvo spravodlivosti, tri súdy a policajné riaditeľstvo.

slovakia

left justify in out

"Vyšetrovanie vykonáva Národná kriminálna agentúra (NaKA) a kvalifikujeme tento trestný čin ako podozrenie zo spáchania trestného činu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme a v súbehu s trestným činom nedovoleného držania a výroby jadrových materiálov a rádioaktívnych látok," uviedol dnes na brífingu prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

 

Ak podľa neho odhalia páchateľa tohto skutku, bude mu hroziť väzenie na 20 až 25 rokov prípadne doživotie v prípade terorizmu a tri až 10 rokov väzenia v prípade prechovávania rádioaktívnych látok.


Podozrivé zásielky podľa Gašpara zaslal páchateľ či páchatelia postupne na Okresný súd v Poprade (7. novembra), Okresný súd v Považskej Bystrici (8. novembra), ministerstvo spravodlivosti v Bratislave (22. novembra), Okresný súd v Kežmarku a Krajské riaditeľstvo PZ v Prešove (obe 23. novembra). "Každá táto zásielka má isté odlišnosti a rozdiely," povedal Gašpar s tým, že zásielky boli podrobené odborným expertízam. Podľa výsledkov expertíz boli obálky kontaminované rádionuklidom Americium 241.

 

"Treba povedať, že ide o stopovú kontamináciu, aby nemal niekto predstavu, že v obálke bolo 20 alebo 30 gramov prášku. Nejde o jadrový útok," skonštatoval Gašpar. Úroveň látky v jednej z obálok bola podľa policajného prezidenta zvýšená troj- až štvornásobne oproti prirodzenému prostrediu. Nebezpečenstvo by však podľa neho predstavovala až koncentrácia mnohonásobne vyššia. Intenzita ožiarenia zvonku nebola teda podľa Gašpara pre organizmus nebezpečná. "Avšak nevieme posúdiť mieru vnútornej kontaminácie, ktorá môže nastať pri vdýchnutí alebo vnútornom užití. A tu sme odkázaní na Úrad verejného zdravotníctva," skonštatoval.


Gašpar zároveň vyzýva verejnosť, aby bola opatrná, špeciálne to platí pre zamestnancov štátnych inštitúcii, kam zásielky smerovali. Pri neodbornej manipulácii a prípadnom vdýchnutí spomenutej látky môže totiž hroziť kontaminácia. Polícia podľa neho pracuje s rôznymi verziami o možnom páchateľovi alebo páchateľoch tohto skutku. Vylúčiť sa podľa neho nedajú ani ďalšie zásielky. Zasielané boli z územia SR a obsahovali aj listy z odkazmi. Pracovníci verejných inštitúcii, ktorí s obálkami prišli do kontaktu podľa polície kontaminovaní neboli


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona