Polícia vyšetruje Galkov nákup súčiastok do vrtuľníkov

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 15:54 • 2 min
Polícia vyšetruje Galkov nákup súčiastok do vrtuľníkov

BRATISLAVA - Polícia začala vyšetrovať nákup súčiastok na vojenské vrtuľníky za 16,4 milióna eur z éry, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko (SaS).

slovakia

left justify in out

 Informuje o tom portál aktualne.sk. Portál pripomína, že nové vedenie rezortu považuje nákup súčiastok za zbytočný a nevýhodný, preto podalo ešte vo februári na špeciálnu prokuratúru trestné oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchanie trestného činu. V prípade začala konať národná jednotka finančnej polície. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ cituje hovorkyňu policajného prezídia Andreu Dobiášovú aktualne.sk.

Šéf rezortu obrany Martin Glváč hovorí o súčiastkach na vrtuľníky ako o nepotrebných lego skladačkách. „Nákup bol nielen zbytočný, ale na súčiastky boli dojednané nevýhodnejšie záručné lehoty,“ vyhlásil podľa aktualne.sk pred časom. Záruka im totiž podľa jeho slov skončí už v novembri. Do vrtuľníkov ich doteraz nenamontovali. Glváč sa tiež hnevá, že mu po Galkovi zostala osemmiliónová sekera. „Vysvetlite, prečo za tieto nepotrebné súčiastky v hodnote 16,4 milióna eur, musím za vás zaplatiť 8 miliónov eur. Prečo ste to nezaplatili vy, keď ste si to objednali?“ obracia sa na exministra za SaS. Už keď rezort obrany podal trestné oznámenie, to Galko označil za zbabelý pokus ministra obrany Glváča, zastrašiť ho. "Trvám na tom, že sme daňovým poplatníkom zachránili 57 miliónov eur. Podarilo sa nám nahradiť nepriestrelnú smerácku zmluvu na modernizáciu vrtuľníkov po životnosti, alebo tesne pred ňou, zmluvou na dodávku dielov na prerobenie niektorých vrtuľníkov na leteckú a pátraciu záchrannú službu a náhradné diely pre ne," reagoval podľa portálu exminister a podpredseda SaS. Tieto diely podľa neho mali a majú dostatočnú životnosť, aby boli po namontovaní do helikoptér použité na záchranné akcie pri požiaroch a povodniach. 

"Zámer vychádzal z požiadaviek a potrieb vojakov, podieľali sa na ňom aj odborníci zo sekcie vyzbrojovania a na užitočnosti tohto projektu pre občanov trvám. Orgánom, činným v trestnom konaní poskytnem plnú súčinnosť pri tejto, ministrom Glváčom, vykonštruovanej kauze," zdôraznil Galko. Celé "divadlo" podľa neho slúži len na odpútanie pozornosti. "A to od smeráckeho megaškandálu, ktorým je nákup dvoch nepotrebných lietadiel L-410 za takmer 10 miliónov eur, bez verejnej súťaže a od sprostredkovateľa, sídliaceho v zubnej ambulancii," dodal. 

Už dávnejšie Galko vyhlásil, že minister Glváč si na tejto takzvanej kauze postavil svoje palebné pozície proti nemu. "A je to práve on, kto vďaka tomu brzdí montáž príslušných dielov Leteckými opravovňami v Trenčíne na tieto pre slovenských občanov životne dôležité stroje, pomáhajúce pri živelných pohromách," zdôraznil. Reakcia rezortu obranu je stručná. "Je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby vec vyšetrili," vyjadrila sa pre aktualne.sk hovorkyňa ministerstva Martina Balleková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies