Polícia vyhnala squatterov z budúceho hotela pre OH 2016

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 09:07 • 2 min
Polícia vyhnala squatterov z budúceho hotela pre OH 2016

RIO DE JANEIRO - Olympijské hry oberajú ľudí o domov, nepochybuje prinajmenšom stovka občanov Ria de Janeiro, ktorých polícia v utorok prinútila opustiť nelegálne obývaný dom vo štvrti Flamengo, z ktorého má byť hotel.

slovakia

left justify in out

Zásah poriadkových síl navyše vyústil do zbytočného násilia, čo potvrdil aj obhajca z úradu pre ochranu práv verejnosti Joao Helvecio de Carvalho. Viac ako sto squatterov súhlasilo, že bývalý apartmánový dom dobrovoľne opustia, ale polícia napriek tomu použila donucovacie prostriedky a vyvolala odvetu. Nájomníci založili v budove dva požiare a spolu so svojimi sympatizantmi sa pustili do pouličných potýčok s policajtmi. "Takto sa to vôbec nemuselo skončiť, veď tí ľudia už boli na odchode. Zásah polície bol neprimeraný," povedal Joao Helvecio de Carvalho.


V dome údajne žilo v istom čase viac ako 300 ľudí, z toho 70 až 80 detí. Presťahovali sa tam z inej budovy, ktorú nariadil vyprázdniť súd. Podobných prípadov je v Riu de Janeiro pred olympijskými hrami 2016 mnoho, tento vzbudil pozornosť aj pre pohnutú minulosť budovy. Nehnuteľnosť v majetku futbalového klubu Flamengo si už pred rokom 2012 prenajal miliardár Eike Batista s úmyslom prestavať ho na hotel pre olympijské hry. Podarilo sa mu dosiahnuť vysťahovanie nájomníkov, ale s prácami sa nikdy nezačalo, pretože jeho impérium skrachovalo. Viac ako dva roky boli priestory prázdne, domov v nich našli potkany a šváby. Noví obyvatelia tvrdili, že nemali v úmysle zostať, chceli len upozorniť vedenie mesta na neúnosnú situáciu s vysokým nájomným. Viacerí sa po utorkových udalostiach chystali na protest prespať pred radnicou.


"Na olympijské hry má mesto peňazí dosť, ale na dôstojné ubytovanie pre ľudí, ako sme my, nedá ani cent," vyhlásila 58-ročná Celia Regina Cesario.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies