Polícia varuje vodičov pred rizikami na cestách v jesennom období

NETKY.SK • 25 September 2015, 13:23 • 2 min
Polícia varuje vodičov pred rizikami na cestách v jesennom období

BRATISLAVA - Mokré a šmykľavé cesty, častý dážď, hmly či neskoršie svitanie, a naopak, skorší západ slnka. To sú riziká, ktoré na cestách čakajú v jesennom období vodičov, cyklistov či chodcov. Polícia preto pripomína všetkým účastníkom cestnej premávky dodržiavanie pravidiel a odporúča zvýšenú opatrnosť.

slovakia

left justify in out

"Pre motoristov by malo byť prirodzené ubrať nohu z plynu a najmä na mokrej vozovke dodržiavať väčšie rozstupy medzi vozidlami. Brzdná dráha sa totiž predlžuje," informovala TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. V jesennom období podľa nej platí dvojnásobne pravidlo – vidieť a byť videní. Vodičom odporúča, aby si skontrolovali osvetlenie svojho vozidla.

 

Chodci by zas nemali zabúdať na reflexné prvky, ktoré musia mať za zníženej viditeľnosti nielen mimo obce, ale aj v nej. "Mnohí chodci nemyslia na svoju bezpečnosť a riskujú životy. Zrážka s vozidlom potom končí často vážnymi zraneniami až smrťou. Najmä starší občania obľubujú skôr oblečenie tmavších farieb," podotkla hovorkyňa. Chodci by mali taktiež predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených a vyhýbať sa rizikovým úsekom.

 

Vodiči by si mali na jeseň dávať pozor na zvýšený pohyb osôb v obciach i mimo nich. Na cestách je v tomto čase viac poľnohospodárskych strojov. Polícia preto vyzýva motoristov na opatrnosť pri ich predbiehaní. "Pri poľnohospodárskych prácach často dochádza aj k znečisteniu komunikácie od blata, rovnako tak aj popadané lístie zvyšuje nebezpečenstvo šmyku," spresnila Baloghová.

 

Popadané lístie a mokrá vozovka môžu byť rizikom i pre motocyklistov a cyklistov. Práve cyklisti patria medzi najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, avšak podľa polície si to mnohí z nich neuvedomujú. "Aj keď podľa zákona majú povinnosť byť osvetlení a mať na sebe reflexné prvky, len málo z nich to skutočne dodržiava. Nie je výnimočné, že jazdia na nesprávnej strane vozovky, vedľa seba a časté je aj požitie alkoholu," vysvetlila hovorkyňa.

 

Polícia preto vyzýva všetkých na zvýšenú opatrnosť na cestách. Od začiatku tohto roka až do 20. septembra totiž eviduje 9434 dopravných nehôd, pri ktorých prišlo o život 173 osôb, z nich 97 vodičov a spolujazdcov, 23 motocyklistov, 41 chodcov a 12 cyklistov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies