Polícia v Uherskom Brode vtrhla do domu útočníka, manželku odviezli zdravotníci

NETKY.SK • 25 Február 2015, 11:43 • 2 min
Polícia v Uherskom Brode vtrhla do domu útočníka, manželku odviezli zdravotníci

UHERSKÝ BROD - Polícia v Uherskom Brode krátko po jedenástej hodine večer vnikla do domu, v ktorom sa podvečer zabarikádovala manželka útočníka, ktorý v miestnej reštaurácii predtým zabil ôsmich ľudí a nakoniec zrejme obrátil zbraň aj proti sebe.

slovakia

left justify in out

Ako informoval český spravodajský server idnes.cz, celá akcia trvala len niekoľko desiatok sekúnd. Podľa výpovedí sa obišla bez streľby. Polícia niekoľko minút po vniknutí do domu z neho vyviedla ženu do pristavenej sanitky. Policajti so zásahom dlhší čas čakali. Krátko pred 23. hodinou nechali na ulici odpojiť elektrický prúd. Server idnes.cz uviedol, že polícia predtým zrejme so ženou zosnulého útočníka vyjednávala. Žena ich odmietala pustiť dnu, kým sa nevráti jej manžel. Ten však po streľbe (okolo 13. hodiny) v reštaurácii zrejme spáchal samovraždu.

 

Internetový portál novinky.cz dodáva, že zásahové komando preniklo do domu zozadu zo záhrady.

Dotyční manželia nemali vo svojom bezprostrednom okolí najlepšiu povesť. Podľa miestnych obyvateľov boli obaja psychicky labilní. Muž sa podľa dostupných informácií neliečil na žiadnu psychickú poruchu, zatiaľ čo jeho manželka áno. Miestni sa zhodujú, že žena občas lieky vynechávala, čo sa zrejme odrazilo na jej chovaní.

 

 

 

Policajná hliadka zabránila, aby sa strelec z reštaurácie pohyboval po meste

Polícia v moravskom meste Uherský Brod sa dnes večer snažila dostať do bytu 62-ročného muža, ktorý v čase obeda zabil osem ľudí a seba v reštaurácii Družba. V byte sa pravdepodobne zabarikádovala útočníkova manželka. Podľa susedov môže byť duševne chorá, tak ako bol zrejme aj jej muž. Informoval o tom spravodajský portál Českej televízie (ČT).

 

Portál Novinky.cz uviedol, že strelcom bol Zdeněk K. Páchateľ sa nikdy v minulosti neliečil na žiadne psychické ochorenie.

 

Susedia uviedli, že s manželmi bolo ťažké spolužitie, a preto proti nim spisovali petíciu. Chceli ju odovzdať úradom, aby zakročili. Žena sa však susedom vyhrážala, že ich zabije, preto petíciu nakoniec neodovzdali.

 

img

 

Polícia už identifikovala všetky obete strelca, sedem mužov a jednu ženu, a smutnú správu oznámila príbuzným. Všetky obete pochádzali zo Zlínskeho kraja, kde leží aj malé mesto Uherský Brod, len 30 kilometrov od Slovenska.

 

Susedia uviedli, že žena v byte často kričala. Jej manžela na verejnosti dlho nikto nevidel. Streľba v Uherskom Brode sa zaradila medzi najhoršie tragédie v dejinách Česka. V stredu sa o 10.00 h bude pred reštauráciou Družba konať pietny akt.

 

Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) Romana Kafku je zo streľby podozrivý miestny občan, ktorý nemá kriminálnu minulosť. Motív jeho činu sa vyšetruje, išlo o kombináciu osobných dôvodov. "Do určitej miery zostáva záhadou, prečo si vybral akurát tento podnik a vraždil tu ľudí, ktorí nemali s jeho osobnými problémami nič spoločné," dodal Kafka. Dramatickú situáciu ukončila až špeciálna zásahová jednotka, ktorá vnikla do reštaurácie krátko pred 14.30 h a ozvali sa odtiaľ ohlušujúce detonácie a streľba.

 

Televízia Prima uviedla, že strelec pred činom volal na linku Krimi správ, určenú pre divákov. Podľa redaktora Pavla Lebdušku telefonoval muž o 12.56 h a vyzval, aby štáb prišiel do Uherského Brodu. Muž najprv nechcel rozprávať o dôvode, ale nakoniec povedal, že má veľké problémy s množstvom ľudí, mnohí mu ubližujú a už nemá iné riešenie, pretože úrady mu nepomôžu. Telefonujúci redaktorovi dodal, že má pištoľ, rukojemníkov a "zariadi sa po svojom". Televízia sa potom skontaktovala s políciou, ktorá vyslala na miesto dve hliadky, aby preverili situáciu.

 

img

 

Podľa českého ministra obrany Milana Chovanca (ČSSD) však z informácií získaných na mieste vyplýva, že muž telefonoval do televízie Prima až vo chvíli, keď už svoj čin dokončil. Priebeh drámy sa však ešte vyšetruje.

 

Chovanec povedal, že policajná hliadka, ktorá prišla na miesto, bola tiež pod paľbou. Podľa ministra konala veľmi profesionálne. Uzavrela priestor a znemožnila páchateľovi, aby sa s dvoma nabitými pištoľami pohyboval po meste. "Nemyslím si, že sa útoku dalo zabrániť," dodal minister vnútra, ktorého citoval spravodajský portál ČT.

 

Za obete už večer odslúžili bohoslužby v Prahe aj v Uhorskom Brode.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies