Polícia v Splite zadržala dvojicu Slovákov, porušili zákon o fanúšikoch

NETKY.SK • 20 September 2015, 10:15 • 2 min
Polícia v Splite zadržala dvojicu Slovákov, porušili zákon o fanúšikoch

SPLIT - Dvaja futbaloví priaznivci zo Slovenska nemali v sobotu v Splite horúco len vďaka podnebiu. Dvojica patrila ku skupine slovenských nadšencov, ktorá do Chorvátska pricestovala na miestne "Vječni derbi" medzi domácim Hajdukom Split a Dinamom Záhreb (0:0), stretnutie si však napokon neužila.

slovakia

left justify in out

Postihol ju totiž nový chorvátsky zákon o fanúšikoch. Podľa neho platí v celej krajine v deň zápasu zákaz používania pyrotechniky či požívania alkoholu pre osoby s viditeľnou príslušnosťou k niektorému z klubov. Slováci sa počas presunu na štadión Poljud pridali k partii "mladších žiakov" Torcidy (fanklub Hajduku, pozn.) a odpálili minimálne množstvo svetlíc. Lenže to neuniklo pozornosti mužov zákona v civile a duo sa ocitlo v policajnom mikrobuse v spoločnosti ťažkoodencov a neskôr v cele predbežného zadržania. V nej strávilo celý duel i niekoľko hodín po ňom. Záležitosť uzavrel až výsluch v neskorých večerných hodinách a kaucia vo výške 1500 chorvátskych kún (cca 200 eur) na osobu.


Rovnako samotný súboj priniesol dostatok vzrušenia. Za smienku stojí už iba dejisko: Poljud leží na brehu mora, príznačne má tvar mušle a z východnej tribúny ponúka panorámu Jadranu alebo neďalekého horského hrebeňa Mosor. V desiatom kole najvyššej chorvátskej súťaže "privítal" v tabuľke 1. HNL 2015/2016 aktuálne tretí Hajduk lídra z hlavného mesta. Hostia síce na začiatku trafili brvno, ale vystúpenie herne patrilo "bielym". Zverenci Damira Buriča boli niekoľkokrát len zopár centimetrov od gólu, no zakaždým sa vyznamenal portugalský brankár Záhrebu Eduardo.


Spomenutý zákon bol prikrátky na splitských ultras, ktorí choreo či pokriky okorenili aj hustým dymom. To, že "Vječni derbi" patrí k najemotívnejším predstaveniam v rámci futbalu na Balkáne, sa najvýraznejšie ukázalo v nadstavenom čase druhého dejstva, keď hlavný rozhodca odpískal veľmi sporný pokutový kop v neprospech domácich. Exekútor - ďalší legionár v službách Dinama, Čiľan Ángelo Hénriquez - čelil mohutnej neprajnosti obecenstva a jeho strelecký pokus z "bieleho bodu" letel mimo priestoru troch žrdí.


Na Poljud disponujúci kapacitou 35 000 sedadiel v sobotu dorazilo 17 939 divákov - z toho dve nízkopočetné skupiny podporovateľov zo Záhrebu - nálada po nepremenenej jedenástke i záverečnom hvizde sa však takmer vyrovnala zásahu či triumfu Hajduku. Torcida Split (označenie priaznivcov v portugalčine, pozn.) vznikla 28. októbra 1950 a je najstarším fanklubom v Európe. Hajduk sa teší priazni kompletnej Dalmácie, od Zadaru až po Dubrovník. O radikálnosti splitských fanúšikov svedčí tiež fakt, že jej dlhoročný člen odmietol poskytnúť akékoľvek vyjadrenie. Motto Torcidy pripomína rozpad bývalej Juhoslávie a "Kde štáty a ligy zanikli, Hajduk žije večne".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona