Polícia v Riu de Janeiro vo veľkom zabíja

NETKY.SK • 3 August 2015, 09:44 • 2 min
Polícia v Riu de Janeiro vo veľkom zabíja

RIO DE JANEIRO - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International pripísala dnes vojenskej polícii v Riu de Janeiro zodpovednosť za stovky vrážd v období, keď sa toto brazílske veľkomesto pripravuje hostiť olympijské hry.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnenej správy, o ktorej informuje agentúra DPA, zaznamenali na území celého štátu Rio de Janeiro v priebehu desiatich rokov 8466 prípadov usmrtenia človeka políciou, z toho 5132 priamo v rovnomennom meste so siedmimi miliónmi obyvateľov. K častému zabíjaniu tu dochádza predovšetkým pri zásahoch v chudobných štvrtiach známych ako favely.

 

Po predošlom poklese aktivisti v rokoch 2013 a 2014 hlásili opätovný nárast v počte vrážd spáchaných políciou. V roku 2014 tvorili 15,6 percenta z celkového počtu usmrtení, vo favele Acari však pripisujú vojenskej polícii až 90 percent obetí. Tými sú hlavne osoby čiernej pleti vo veku 15 až 29 rokov.

 

Spolupracovníci Amnesty pri získavaní údajov o policajných zásahoch viedli rozhovory s rodinnými príslušníkmi obetí.

 

Letné olympijské hry v Riu de Janeiro majú otvoriť 5. augusta 2016 na tamojšom svetoznámom štadióne Maracana. Miestne orgány sa snažia zaistiť bezpečnosť turistov, pričom v júni celkový počet vrážd v štáte Rio de Janeiro dosiahol 24-ročné minimum, uvádza DPA.

 

"Rio de Janeiro je mestom dvoch tvárí. Na jednej strane lesk a sláva, ktorá má zapôsobiť na svet, a na druhej mesto, v ktorom pri represívnych policajných zásahoch decimujú výraznú časť generácie mladých, čiernych a chudobných mužov," cituje DPA šéfa brazílskej pobočky Amnesty International Atilu Roqueho.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies