Polícia v rámci objektívnej zodpovednosti zistila vlani 7150 deliktov

NETKY.SK • 4 Marec 2017, 10:54 • 2 min
Polícia v rámci objektívnej zodpovednosti zistila vlani 7150 deliktov

BRATISLAVA – V roku 2016 bolo v rámci objektívnej zodpovednosti na celom Slovensku zistených 7150 deliktov. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

slovakia

left justify in out

Z informácií zaslaných do redakcie TASR vyplýva, že najviac deliktov bolo zistených v Nitrianskom kraji (2045), nasledoval Prešovský kraj (857) a Žilinský kraj (821).

 

Naopak najmenej deliktov s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti strážcovia zákona zistili v Košickom kraji (528), Banskobystrickom kraji (695) a Trenčianskom kraji (716).

 

Najčastejším porušením bolo prekročenie maximálnej stanovenej rýchlosti (6244 prípadov) a povinnosti zastaviť vozidlo na príkaz dopravnej značky Stoj, daj prednosť v jazde! alebo na signál so znamením Stoj! (742).

 

Systém objektívnej zodpovednosti okrem iného znamená, že vodiča, ktorý sa dopustí priestupku, nezastaví policajná hliadka, ale jeho konanie zdokumentuje pomocou technických prostriedkov a pokuta príde majiteľovi či držiteľovi vozidla poštou.

 

Rezort vnútra a polícia pôvodne plánovali spustiť aj plnoautomatizovaný systém objektívnej zodpovednosti. Podľa ich predstáv malo ísť o plne automatizovanú prevádzku, kde na začiatku procesu mala byť dokumentácia priestupku a na konci výzva pre majiteľa vozidla na prípadné zaplatenie pokuty.

 

MV SR nakoniec tender v odhadovanej cene 140 miliónov eur zrušilo, proti tendru vystupovala Slovenská národná strana (SNS).

 

„Momentálne je to témou koaličných rokovaní. MV SR je za to, aby sa čiastkové prvky z pôvodného projektu objektívnej zodpovednosti, ako sú napríklad váhy nákladných vozidiel alebo kamery pri železničných priecestiach, zrealizovali,“ povedal pre TASR hovorca MV SR Petar Lazarov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona