Polícia v Poľsku vyšetruje protest krajných pravičiarov v Auschwitzi

NETKY.SK • 28 Január 2019, 18:31 • 2 min
Polícia v Poľsku vyšetruje protest krajných pravičiarov v Auschwitzi

VARŠAVA - Polícia v poľskom Osvienčime začala v pondelok vyšetrovať protest stúpencov poľskej krajnej pravice, ktorí sa v nedeľu zhromaždili v priestoroch tamojšieho bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz a protestovali tam proti Židom.

slovakia

left justify in out

Ako v pondelok pre poľské médiá povedal predstaviteľ osvienčimskej polície Mariusz Slomka, polícia zisťuje, či sa demonštranti dopustili podnecovania k nenávisti z rasových alebo náboženských dôvodov.

Protest krajných pravičiarov, ktorí sa na mieste masového vyvražďovania Židov netajili svojím antisemitizmom, sa konal zároveň so spomienkovým zhromaždením pri príležitosti nedeľňajšieho Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

 


Na protižidovskom proteste sa zúčastnil aj známy poľský krajne pravicový aktivista Piotr Rybak, ktorý mal už v minulosti problémy so zákonom po tom, ako na verejnosti spálil maketu Žida. Na zázname z nedeľňajšej demonštrácie je počuť, ako Rybak hovorí: "Musíme povedať židovským votrelcom, že my sme pánmi v tejto krajine."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona