Polícia v Malajzii pátra po zmiznutom zariadení obsahujúcom rádioaktívnu látku

NETKY.SK • 21 August 2018, 15:22 • 2 min
Polícia v Malajzii pátra po zmiznutom zariadení obsahujúcom rádioaktívnu látku

KUALA LUMPUR - Malajzijská polícia pátra po zariadení s rádioaktívnym materiálom, ktoré sa stratilo pred vyše týždňom. Nateraz však tento prípad nespája s terorizmom, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na utorňajšie vyhlásenie polície.

slovakia

left justify in out

Zmiznutie zariadenia nahlásil polícii jeden rádiologický laborant, podľa ktorého sa prístroj stratil, keď ho prevážali z malajzijského štátu Negeri Sembilan na predmestie metropoly Kuala Lumpur.

 

Dvojica mužov, ktorí zariadenie prevážali v dodávkovom aute, sa domnieva, že im počas cesty mohlo vypadnúť. Polícia týchto mužov nakrátko zadržala, aby jej pomohli s vyšetrovaním. Nenašla však dôkazy, ktoré by túto dvojicu so zmiznutím spájali a tak ju prepustila.

 

Podľa polície obsahuje 23-kilogramové stratené zariadenie určené na priemyselnú rádiológiu rádioaktívny izotop irídia. Ten môže osobám, ktoré sa s ním dostanú do kontaktu, spôsobiť vážne zdravotné problémy.

 

Môže byť tiež použitý ako zbraň, ak sa skombinuje s iným výbušným zariadením a podľa spravodajskej stanice BBC sa z neho dá vyrobiť i tzv. špinavá bomba. Polícia podľa agentúry AP neuviedla, čo považuje potenciálny dôvod zmiznutia zariadenia, oznámila len, že terorizmus vylúčila. Miestne médiá informovali, že zariadenie sa používalo v energetickom i dopravnom sektore na pátranie po prasklinách v kovoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies