Polícia v Kosove preveruje, či islamisti neotrávili vodný zdroj Prištiny

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 11:21 • 2 min
Polícia v Kosove preveruje, či islamisti neotrávili vodný zdroj Prištiny

PRIŠTINA - Takmer polovica z vyše 200.000 obyvateľov kosovskej metropoly Priština zostala včera bez pitnej vody.

slovakia

left justify in out

Miestne úrady totiž preverovali, či ju neotrávili extrémisti napojení na organizáciu Islamský štát (IS), uviedla agentúra AP.

 

K neplánovanej odstávke vody došlo po tom, ako kosovská polícia zatkla a obvinila z terorizmu piatich mužov, ktorí údajne plánovali kontaminovať vodný zdroj.

 

Troch podozrivo sa správajúcich mužov zadržali pri umelej vodnej nádrži Badovc (Gračanica), zásobujúcej pitnou vodou približne 40 percent Prištiny. Ďalšie dve osoby zaistili pri súvisiacich zásahoch v iných častiach Kosova.

 

Prištinská vodárenská spoločnosť následne "z bezpečnostných dôvodov" rozhodla o zastavení dodávok vody z rezervoára Badovc. "Preverujeme kvalitu vody a dodávky neobnovíme, pokým testy neukážu, že voda je čistá," uviedla hovorkyňa vodární.

 

Agentúra Reuters citovala zdroj z kosovskej polície, podľa ktorého dvoch z piatich podozrivých zadržali už vlani pre podozrenie z plánov na odchod do Sýrie.

 

Kosovská polícia je v posledných týždňoch v stave zvýšenej pohotovosti. Dôvodom sú hrozby bojovníkov kosovského pôvodu, ktorí na propagandistických videách IS hrozili útokmi na vodné zdroje a ďalšie ciele.

 

Podľa kosovských úradov odišlo bojovať do Sýrie a Iraku už viac ako 200 obyvateľov tejto prevažne moslimskej krajiny.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies