Polícia v Keni zabila 67 podporovateľov opozície

NETKY.SK • 16 Október 2017, 14:51 • 2 min
Polícia v Keni zabila 67 podporovateľov opozície

NAIROBI - Medzinárodné ľudskoprávne organizácie Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW) tvrdia, že kenská polícia zabila 67 opozičných podporovateľov a mnohých ďalších zranila.

slovakia

left justify in out

Vo svojej najnovšej správe uvádzajú, že k úmrtiam po celej krajine došlo po protestoch opozície proti augustovému znovuzvoleniu Uhuruho Kenyattu. Svedkovia pre členov organizácií uviedli, že v demonštrantov v hlavnom meste polícia po proteste prenasledovala, bila ich a strieľala na nich.

 

Členovia AI a HRW vypočuli v Nairobi dovedna 151 obetí, svedkov, ľudskoprávnych aktivistov, humanitárnych pracovníkov a policajtov. V Keni sa od volieb, ktoré boli 8. augusta, uskutočnilo viacero protestov.

Najvyšší súd nedávno vyhlásil, že voľby "neboli v zhode s ústavou a platnými zákonmi" a anuloval ich výsledky. Netvrdil pritom, že za neplatnosť volieb môže ich víťaz Uhuru Kenyatta či jeho politická strana.

 

Predseda volebnej komisie Wafula Chebukati neskôr vymenoval šesť osôb, ktoré budú dohliadať na nové prezidentské voľby. Tie sa budú konať 26. októbra. Opozičný líder Raila Odinga, ktorý žiadal aj zmeny najvyšších členov komisie, už stiahol kandidatúru.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona