Polícia v Istanbule rozohnala demonštrantov vodnými delami

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 18:25 • 2 min
Polícia v Istanbule rozohnala demonštrantov vodnými delami

ISTANBUL - Turecká polícia rozohnala v piatok veľkú prvomájovú demonštráciu v Istanbule s vodnými delami a slzotvorným plynom.

slovakia

left justify in out

Stovky demonštrantov v centrálnej mestskej štvrti Besiktas odpovedali hádzaním kameňov na členov poriadkových síl. Protest organizovali odbory kritické k vláde a organizátori sa márne pokúšali presvedčiť políciu, aby ich pustila pochodovať k uzavretému námestiu Taksim. To je už tradičným miestom demonštrácií ľavičiarov, ktoré v roku 2013 vyústili do niekoľkotýždňových nepokojov.

 

V piatok boli v Istanbule v nasadení tisícky policajtov, ktorí zadržali takmer 140 osôb. Vláda uviedla, že Takcim by otvorila len pre tých, ktorí by prišli pokojne, nie pre "ilegálne demonštrácie". Z bezpečnostných dôvodov nefungovala ani veľká časť verejnej dopravy a nad mestom krúžili vrtuľníky. Popoludní už väčšinu skupín demonštrantov polícia rozohnala a tí sa rozišli. Desaťtisíce ľudí pochodovali aj v hlavnom meste Ankara, kde bola však nálada slávnostnejšia s tancami a spevom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies